NRGreport
Menü

Mindent megváltoztathat a hidrogéncella

Bioüzemanyagok, elektromosság és a jó öreg benzin. Ma már többféle módon hajthatók meg az autók, buszok, repülőgépek, de a technológia rohamos fejlődésével a közlekedési iparág is változik és ebben a változásban kulcsszerepet játszhat a hidrogén. 

Az univerzumban leggyakrabban előforduló kémiai elem, színtelen, szagtalan és nem mellékes tulajdonsága, hogy energiahordozó, képes az energia tárolására és továbbvitelére is. A hidrogén nemcsak természetes formájában van jelen a környezetünkben, de különböző forrásokból és különböző módszerekkel, biológiai, termokémiai és elektrolitikus eljárásokkal elő is állítható. 

Az Európai Bizottság szerint a hidrogén egy olyan energiahordozó, amely nagy lehetőséget jelent a tiszta és hatékony energiatermelésre vagy akár a közlekedés forradalmasítására. Hasonló véleményen van az amerikai Energiaügyi Minisztérium is, amely szerint egy, a hidrogénben lévő kémiai energiát elektromossággá alakító üzemanyagcella, kombinálva egy elektromotorral kétszer-háromszor hatékonyabb, mint egy benzinüzemű belső égésű motor. 

A hidrogént a világ több pontján jelenleg is használják már járművek meghajtására. A skóciai Aberdeenben például a helyi közlekedési vállalat flottájában több hidrogén meghajtású busz is közlekedik, de több nagy autógyártónak is van már hidrogéncellás modellje, ilyen például a Toyota Mirai, vagy a Honda Clarity is. Tavaly pedig az egyik vezető európai fapados légitársaság, az easyJet ismertette egy zéró kibocsátású hidrogén üzemanyag rendszerre vonatkozó terveit. Az elképzelés szerint a repülőgép belsejében helyeznének el egy nagyobb méretű hidrogéncellát, ami legalább is részben felelős lenne a meghajtásért. 

(Honda Clarity Fuel Cell - forrás: Wikipedia)

Az ilyen megoldások nagyban növelhetik a közlekedés energiahatékonyságát - véli az Európai Bizottság - különösen akkor, ha az ezekhez szükséges hidrogénmennyiség Zöld Hidrogén. A kissé mesterkéltnek tűnő kifejezést magyarázta Jorgo Chatzimarkakis, a Hydrogen Europe főtitkára a CNBC-nek úgy, hogy a szél- és napenergia segítségével termelt elektromos áram és az ennek segítségével előállított hidrogént nevezzük Zöld Hidrogénnek. 

Ennek előállítására is vannak már példák. Svájcban két cég, a H2 Energy és az IBArau egy hidrogéntermelő egység üzembehelyezését végzi az Aarau folyón egyik vízművében. 

Mindezek mellett a hidrogéncella legnagyobb előnye - és éppen ez a tulajdonsága segítheti majd elterjedését városi környezetben - , hogy a hidrogén meghajtású járművek csupán vízpermetet és meleg levegőt bocsátanak ki, légszennyezésük tehát gyakorlatilag nulla - írja a CNBC