Innováció

Mindent megváltoztathat a hidrogéncella

NRGreport | 2017.10.13. 09:23

Bioüzemanyagok, elektromosság és a jó öreg benzin. Ma már többféle módon hajthatók meg az autók, buszok, repülőgépek, de a technológia rohamos fejlődésével a közlekedési iparág is változik és ebben a változásban kulcsszerepet játszhat a hidrogén. 

Az univerzumban leggyakrabban előforduló kémiai elem, színtelen, szagtalan és nem mellékes tulajdonsága, hogy energiahordozó, képes az energia tárolására és továbbvitelére is. A hidrogén nemcsak természetes formájában van jelen a környezetünkben, de különböző forrásokból és különböző módszerekkel, biológiai, termokémiai és elektrolitikus eljárásokkal elő is állítható. 

Az Európai Bizottság szerint a hidrogén egy olyan energiahordozó, amely nagy lehetőséget jelent a tiszta és hatékony energiatermelésre vagy akár a közlekedés forradalmasítására. Hasonló véleményen van az amerikai Energiaügyi Minisztérium is, amely szerint egy, a hidrogénben lévő kémiai energiát elektromossággá alakító üzemanyagcella, kombinálva egy elektromotorral kétszer-háromszor hatékonyabb, mint egy benzinüzemű belső égésű motor. 

A hidrogént a világ több pontján jelenleg is használják már járművek meghajtására. A skóciai Aberdeenben például a helyi közlekedési vállalat flottájában több hidrogén meghajtású busz is közlekedik, de több nagy autógyártónak is van már hidrogéncellás modellje, ilyen például a Toyota Mirai, vagy a Honda Clarity is. Tavaly pedig az egyik vezető európai fapados légitársaság, az easyJet ismertette egy zéró kibocsátású hidrogén üzemanyag rendszerre vonatkozó terveit. Az elképzelés szerint a repülőgép belsejében helyeznének el egy nagyobb méretű hidrogéncellát, ami legalább is részben felelős lenne a meghajtásért. 

(Honda Clarity Fuel Cell – forrás: Wikipedia)

Az ilyen megoldások nagyban növelhetik a közlekedés energiahatékonyságát – véli az Európai Bizottság – különösen akkor, ha az ezekhez szükséges hidrogénmennyiség Zöld Hidrogén. A kissé mesterkéltnek tűnő kifejezést magyarázta Jorgo Chatzimarkakis, a Hydrogen Europe főtitkára a CNBC-nek úgy, hogy a szél- és napenergia segítségével termelt elektromos áram és az ennek segítségével előállított hidrogént nevezzük Zöld Hidrogénnek. 

Ennek előállítására is vannak már példák. Svájcban két cég, a H2 Energy és az IBArau egy hidrogéntermelő egység üzembehelyezését végzi az Aarau folyón egyik vízművében. 

Mindezek mellett a hidrogéncella legnagyobb előnye – és éppen ez a tulajdonsága segítheti majd elterjedését városi környezetben – , hogy a hidrogén meghajtású járművek csupán vízpermetet és meleg levegőt bocsátanak ki, légszennyezésük tehát gyakorlatilag nulla – írja a CNBC

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.