Innováció

Új rendszerben minősítik az autókat

NRGreport | 2017.10.16. 12:41

Emissziós botrányok: az autók új minősítési rendszerének legfőbb nyertesei az autótulajdonosok és a flottát működtető cégek. Az Arval flottakezelő szakértői arra számítanak, hogy az új sztenderd nyomására a gyártók figyelme még inkább az alternatív meghajtású autókra terelődik

A közelmúlt emissziós botrányait követően új lendületet kapott az autók széndioxid-kibocsátásának és fogyasztásának laboratóriumi vizsgálatára használt NEDC minősítési rendszer fejlesztése. Az új, WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures) nevű tesztrendszer szeptembertől vált az új modellek vizsgálatának globális sztenderdjévé, de a gyártók 2019-től minden forgalmazott modelljüket kötelesek lesznek alávetni az újonnan bevezetett tesztrendszernek. Az Arval szakértői szerint a fejlesztés elsődleges haszonélvezői az autótulajdonosok és a flottát üzemeltető vállalatok, hiszen az új módszertan sokkal több tényezőt vizsgál, így a flottamenedzserek pontosabban kiszámíthatják az autó mindennapi használatának tényleges költségeit. 

Régóta köztudott, hogy az autók laboratóriumi körülmények között tisztább és gazdaságosabb működést produkálhatnak, mint a valóságban. A tesztek során kapott adatok és a mindennapi használat eredményei közötti eltérés azonban igencsak megnehezítette a flottás autók teljes üzletifolyamat-menedzsmentjét, hiszen a flottás számítások során a szakemberek csak a laborban kapott eredményekre hagyatkozhattak. A szeptemberben bevezett WLTP-teszt az eddigi módszertan pontatlanságait igyekszik orvosolni, bár a képet árnyalja, hogy a globális szintre tervezett tesztrendszerhez eddig csak az EU, Svájc, Norvégia, Dél-Korea, Japán és India csatlakoztak. 

Kühn Patrik szerint Magyarországon ugyan továbbra is nagyon népszerűek a dízel autók, de az immár érdemi hatótávra képes elektromos meghajtások, illetve a hibrid rendszerek a hazai vállalatok és tulajdonosok számára egyre vonzóbb alternatívák. Az Arval szakértője úgy véli, továbbra is elsősorban az autók felhasználási területétől függ, melyik technológia az ideális választás, de a WLTP-tesztrendszer is segíti a döntést, hiszen jóval reálisabb képet kaphat a tulajdonos vagy a flottamenedzser a várható üzemeltetési költségekről.

Kovách Kristóf, az Arval Magyarország Kft. értékesítési igazgatója hozzátette, hogy most a flottatulajdonosok részletes tájékoztatására koncentrálnak, hiszen az új méréssel egyúttal várhatóan magasabb költségeket, illetve a korábbitól eltérő emissziós értékeket fognak látni az ügyfelek. „Lényeges, hogy az autótulajdonosok és a flottát üzemeltető döntéshozók értsék, hogy a látszólag magasabb értékek ellenére az autók tényleges költsége nem lesz magasabb, mindössze arról van szó, hogy pontosabb kalkulációkat tudunk készíteni. Különösen fontos ez azon cégek esetében, amelyek a gépjárművek emisszióját a flottaszabályzatukban rögzíthették, és így elkerülhetetlen annak módosítása.” 

Az új tesztrendszer 2017. szeptember 1-jén lépett érvénybe, így minden ezt követően bemutatott modellt már a WLTP szerinti vizsgálatoknak kell alávetni. Jövő év szeptember 1-jétől azonban már minden forgalmazott modellnek rendelkeznie kell az új minősítéssel. A gyártók és a forgalmazók 2019. szeptember 1-ig kaptak haladékot arra, hogy a csak a régi NEDC sztenderdnek megfelelő készleteiket kiárusítsák. A flottakezelőknek az NEDC szerinti üzletifolyamat-kezelési eredményeket 2019. január 1-ig kell átszámolniuk a WLTP előírásainak megfelelően. Az Arval flottakezelő ügyfelei számára a My Arval nevű rendszerben teszik közzé a gépjárművek WLTP szerinti adatait – tudatták közleményben.

  NRGreport
Címkék
#emisszió   #gépjármű  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.