Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

LNG: megválaszolatlan infrastrukturális kérdések

Végh Zsófia | 2017.10.17. 14:39

A hiányos infrastruktúra és az óvatos finanszírozás is fékezi az európai LNG-beruházásokat, melyek nem csupán a forrásdiverzifikációt javíthatnák, hanem rugalmasságot vinnének a meglévő rendszerbe – vélik a Budapest LNG Summit régiós csúcs szakértői. 

Az uniós gázpiacok megfelelő mértékben fejlődtek az elmúlt években, a harmadik energiacsomag tennivalóiból nem sok van hátra, a piacot szabályozó ún. Network Code-okat is felvázolták. Az európai gázpiac érett, ezért a befektetések zöme az ellátásbiztonságot és a forrásdiverzifikációt célozza – mondta Lukos Veleba a Gas Infrastructure Europe szervezet igazgatósági tanácsának tagja. Ám nem minden működik tökéletesen, a gáztárolás például több kihívással küzd. Hagyományosan a tárolást a future árak alapján árazták be. Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a téli és a nyári árak közötti különbség (spread), 8 euró/mwh érték helyett ma csupán 1-2 euró/mwh. A tárolás költségei emiatt a határköltség alá süllyedtek. További nehézséget jelent, hogy a tároló üzemeltetők semmilyen árjelzést nem kapnak, s félő, hogy számos tárolót bezárnak majd – mondta Veleba. Mindez a tárolók gázpiaci és LNG infrastruktúrában betöltött szerepére is hatással van. Míg a vezetékek és az LNG terminál az alapellátásról gondoskodik, a rendszer rugalmasságát a tárolók adják – mondta Fritsch László, a Magyar Földgáztároló elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint a tárolók és az LNG terminálok alacsony kihasználtsága több kérdést is felvet. Érdemes lenne tisztázni, hogy túlméretezett vagy rossz az infrastruktúra? 

Women In Energy

Egy kétnapos konferencián mindössze két női előadó a pódiumon – árulkodó arány, mely jól szemlélteti a nők energiaágazatban betöltött szerepét. Energiaforradalom zajlik, melynek komoly hatása van a jövőre, hiba lenne a nőket kihagyni ebből – mondta Pánczél Andrea, a White Paper Consulting alapítója. A nők javítják az üzleti hatékonyságot, egyéni látásmódot és versenyelőnyt jelentenek. A szakember a konferencián jelentette egy új szervezet, a WoNY alapítását. A Women In Energy kezdeményezés célja, hogy több a régiós energiaszektorban dolgozó nő kerüljön vezető pozícióba. ugyanakkor a férfiakat is biztatta, csatlakozzanak a szervezethez, ha egyetértenek a célokkal. 

Mivel az ország gázimportjának több mint 90%-a Oroszországból érkezik, az LNG a forrásdiverrzifikáció miatt fontos Magyarország számára – mondta Terhes Kristóf, a Földgázszállító Zrt. igazgatósági tagja. Ez nemcsak új útvonalakat, hanem új forrásokat is jelent, ami versenyhelyzetet teremt és lenyomja az árakat, amiből a fogyasztók profitálnak – mondta. A lengyel és a görög terminál mellett Terhes kitért a horvát LNG-terminálra és a két ország közötti gázvezetékre, amely a magyar oldalon nyolc éve rendelkezésre áll, s arra vár, hogy elinduljon a gázszállítás. 

Fritsch szerint arra sem egyértelmű a válasz, hogy alternatívaként tekintenek majd az LNG-re vagy versenytársa lehet más energiahordozóknak. Európában – rövidtávon – kevéssé valószínű, hogy az utóbbi forgatókönyv valósuljon meg. Legalábbis erre utal a projektek finanszírozása. Azon bankok, melyek energetikai projektekkel foglalkoznak, szigorúan szűrnek. Csökken a finanszírozó bankok száma, a tapasztaltak maradnak a piacon, akik árelőrejelzéseket készítenek – mondta Ramon van den Dungen, az ING Structured Finance Natural Resources ügyvezető igazgatója. Az LNG-fejlesztésekhez rendszerint több finanszírozó bank szükséges, mindegyik saját előrejelzésére támaszkodik, ezeket viszont nem könnyű harmonizálni – tette hozzá. 

A bank egy-egy projekt elemzésekor nemcsak az infrastruktúra típusa alapján szelektál. A hitelezésben is egyre nagyobb szerepet kapnak a környezetvédelmi szempontok, vagy hogy mennyi szabad cash flow-t generál az adott projekt/terminál. Még az üzleti szempontból erős projektek esetében sem könnyű finanszírozást találni – mondta Michal Motylewski, a Dentons ügvédi iroda varsói fiókjának jogásza. Ezen fejlesztések létrejöttét stratégiai, ellátásbiztonsági célok és a European Connecting Facility uniós források támogathatják. 

  Végh Zsófia
Címkék
#Budapest LNG Summit   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.