NRGreport
Menü

Paks II. is szóba került az Infotér konferencián

Süli János tárca nélküli miniszter szerint biztonságos és szükséges az atomerőmű bővítése.

A már megvalósult informatikai fejlesztések jól megalapozzák az e-közigazgatás jövő év eleji indulását - mondta a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a 8. Infotér konferencia csütörtöki zárónapján, Balatonfüreden.

Hajzer Károly kiemelte: a közigazgatásban korábban tapasztalható "szigetszerű megoldásokat", amelyeket egymáshoz nem csatlakozó alkalmazások jellemeztek, 2018. január 1-jétől felváltja majd az e-közigazgatás, melynek jellemzője, hogy a hivatali ügyek kényelmesen, online felületen intézhetők.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter biztonságosnak és szükségesnek nevezte az atomerőmű bővítését a konferencián. Az új blokkok a tervek szerint 2026-2027-ben lépnek kereskedelmi üzembe, biztonságosan és az ismert módszerek közül a legolcsóbban termelnek majd energiát - hangsúlyozta. 

Hozzáfűzte: az atomerőművek működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő informatikai háttér. Közölte, az a cél, hogy az erőművek által termelt olcsó energiával és a nyugati szintet közelítő bérekkel csábítsanak Magyarországra egyre több befektetőt.  

A Paksi Atomerőmű bővítéséhez szükséges engedélyek közül egyebek mellet megvan már az egyik legfontosabb, a környezetvédelmi engedély és folyamatosan tájékoztatják az érintett 41 települést. Bécsben, ahol a legaktívabbak voltak a bővítés ellenzői, közmeghallgatást tartottak.

Hangsúlyozta: valóban létezik egy törésvonal az erőmű alatt, amelyről időről időre hallani lehet, de ez nem rejteget semmilyen veszélyt sem most, sem később.

Az atomerőművet úgy bővítik, hogy az esetleges külső és belső behatások ellenére is maximálisan biztonságosan működik majd - húzta alá. A bővítés eredményeképpen 10-11 ezer ember dolgozik majd az erőműben, ami területfejlesztést is generál a térségben - fűzet hozzá.

A 8. Infotér konferencián délután egyebek mellett az okos városokról, az e-ügyintézésről és az adatpolitikáról lesz kerekasztal-beszélgetés.

Forrás: MTI