Vállalatok

A petrolkémiába fektet a Mol

NRGreport | 2017.10.26. 12:41

Állami támogatással, egymilliárd eurós beruházásban épül vegyipari üzem Tiszaújvárosban.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a MOL-csoport tiszaújvárosi beruházásához kapcsolódó 131 millió euró összegű állami támogatást, miután megállapította, hogy a támogatás – az uniós iránymutatással összhangban – előmozdítja a régió fejlődését anélkül, hogy akadályozná a tisztességes versenyt az egységes piacon. Az állami támogatás főként a beruházás üzembe helyezését követően igénybe vehető társasági adókedvezményből, valamint 37,7 millió euró (11,7 milliárd forint) egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatásból áll. A Nemzeti Befektetési Ügynökség által felügyelt beruházási támogatás összegéről a Külgazdasági és Külügyminisztérium döntött. A MOL-csoport petrolkémiai beruházása amellett, hogy hozzájárul a vállalatcsoport vezető szerepének erősítéséhez a régióban, kiemelt hozzáadott értéket jelent a régió számára is – tudatta közleményben a Mol.

A MOL 2030-as hosszú távú stratégiájában körvonalazott tervek szerint 4,5 milliárd dollár értékben szándékozik beruházni a petrolkémiai üzletágban 2017-2030 között. A Tiszaújvárosban, közel 1 milliárd eurós beruházásból felépülő komplexum a MOL-csoport és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb organikus beruházási projektje lesz a következő öt évben. Az új termékcsalád bevezetésével nemcsak piaci pozícióját erősítheti a MOL-csoport Közép-Kelet-Európában, de tovább növeli a finomítás-feldolgozás értékláncának integrációját is.

Az Európai Bizottság a projekt részleteinek ismeretében, azért engedélyezte a regionális beruházási támogatást, mert a MOL-csoport beruházása a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét magában foglaló, észak-magyarországi régióban valósul meg, és ezzel elősegíti a régió fejlődését és közel 200 közvetlen, hosszútávon is fenntartható, nemzetközi szinten versenyképes munkahelyet teremt. Az új üzemnek köszönhetően egy újabb, nemzetközi szinten is keresett, kiváló minőségű termék gyártása kezdődik meg Borsodban, ami szintén hozzájárul majd Tiszaújváros elismertségéhez a nemzetközi vegyiparban. Ráadásul a beruházás megvalósulása alatt az építési fázisban várakozások szerint több ezer indirekt munkahelyet teremt, mely jelentősen élénkíti a helyi gazdaságot is.

A következő években kezdődő beruházás révén megvalósuló ipari létesítmény évente 200.000 tonna propilén-oxidot termel majd. Ezt a propilén-oxidot alakítja majd poliol termékké a MOL-csoport. A komplexum több létesítményből áll majd: a propilén-oxid üzemen kívül több poliol gyártósorból és számos, az üzemek működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményből. A poliolokból előállítható poliuretán műanyagokat világszerte széles körben alkalmazzák az építőiparban, autó-, csomagoló-, és bútoriparban.

„A MOL-csoport Magyarország motorja, a régió gazdaságának meghatározó szereplője. Csak Magyarországon évente átlagosan 100 milliárd forintot fordítunk beruházásokra. Az új stratégiánk egyik leghangsúlyosabb eleme, a közel 1 milliárd eurós petrolkémiai komplexum létrehozása is itt valósul meg. Tiszaújváros fontos szerepet tölt be a MOL-csoporton belül, világszínvonalú üzemeink vannak itt. A petrolkémiai beruházások révén pedig a térség legnagyobb vegyipari konglomerátumát hozhatjuk létre, ezzel a MOL-csoport lesz az egyetlen, ilyen terméket integráltan gyártó vállalat Közép-Kelet-Európában” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.