Vállalatok

Bevételét és nyereségét is növelte az INA

NRGreport | 2017.10.27. 13:37

Az elért eredmények azt igazolják, hogy az INA horvát olajipari vállalat folytatta sikeres működését a harmadik negyedévben, amikor 23 százalékkal több nettó bevételre tett szert a tavalyi év ugyanezen időszakához képest és elérte a 13,5 milliárd kunát (557 milliárd forint), a nettó nyereség pedig az 1,2 milliárd kunát (50 milliárd forint) tett ki, ami 274 százalékkal több, mint az előző év harmadik negyedévében.

A cég eredmény beszámolója szerint a 2017-es év első kilenc hónapjában az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 2322 millió kunát (96 milliárd forint) tesz ki, ami 65 százalékos növekedésnek felel meg 2016-hoz képest. Az INA közölte, hogy az eredmény főként a kutatási és termelési tevékenységnek köszönhető, de a finomító és marketing, illetve az értékesítés is jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához. A finomítói termelés 10 százalékkal, a finomítói tevékenységből származó termékek eladása pedig 13 százalékkal nőtt. 
    
A 2017-es esztendő harmadik negyedévében a nagyberuházások elérték az 824 millió kunát, ami 21 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A nettó adósság 1241 millió kunára csökkent: az adósság és a tőke aránya történelmileg alacsony szintre, 9,7 százalékra esett vissza.
    
Áldott Zoltán, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint az első kilenc hónapban kiváló eredményeket produkált az INA minden tevékenységében. Az eladásokból származó bevételek 23 százalékos növekedése az EBITDA 65 százalékos emelkedéséhez vezetett. Az EBITDA egyszeri tételek nélkül 2304 millió kunát tett ki a 2016-os év ugyanezen időszakához képest, amikor az 1688 millió kuna volt. 
    
A kedvező külső környezet hatással volt a kutatói, a termelői, a finomítói és marketing tevékenységre, beleértve a kiskereskedelmi ágazatot is. A kutatási és a termelési tevékenység az EBITDA 19 százalékos növekedését eredményezte a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A finomítói tevékenység és marketing, a kiskereskedelmi ágazatot is beleértve, 564 millió kuna EBITDA-t eredményezett és 212 millió kuna pozitív pénzforgalmat, ami az elmúlt tíz év legjobb eredménye – mondta Áldott Zoltán. Az igazgatótanács elnöke hozzátette, hogy a 824 millió kuna tőkebefektetés 95 százaléka a hazai projektekre vonatkozik, ami szerinte azt bizonyítja, hogy az INA továbbra is a legnagyobb befektetője a horvát gazdaságnak. 
    
Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.