NRGreport
Menü

Vizi drónokat vetnek be az éghajlatváltozás ellen

Személyzet nélküli hajók pásztázzák az óceánokat a sarkkörtől az egyenlítőig, hogy adatokat gyűjtsenek az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A Saildrones készítette automata hajók igazából élénk vörösre festett szörfdeszkákra hasonlítanak - számolt be a speciális járművekről a money.cnn.com. A 20 láb (kb. 7 méter) magas szénszálas "vitorlájuk" 16 szenzorral van felszerelve, folyamatosan mérik a szén-dioxid szintjét, a savasságot, az áramlatokat, és a vízhőmérsékletet többek között. A drónok óránként 3-5 mérföldes sebességgel haladnak, s tipikusan olyan feladatokat látnak el, mint korábban a kutatóhajók, de a költségek töredékéért.

 

Fotó: money.cnn.com

A kaliforniai székhelyű Saildrone, melyet tavaly szeptemberben alapítottak 14 millió dollárral, azt állítja, hogy drónjai egy hagyományos hajó költségeinek 5 százalékából működtethetők, segítségükkel rengeteg információ gyűjthető be az éghajlatváltozásról, melyet a kereskedelmi hajózás, a halászat, a kormány, és más ágazatok is hatékonyan használhatnak fel - állította az egyik befektető.

Más cégek is gyártanak hasonló vizialkalmatosságokat. A Boeing tulajdonában lévő Liquid Robotics hajói Wave Gliders névre hallgatnak, melyeket a szél helyett inkább a hullámok és a nap energiájával hajtanak, s eddig 1,4 millió tengeri mérföldet tettek meg. 

Ebben az évben a Saildrones húsz járművet adott át megrendelőinek, köztük az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatalának (NOAA). Júliusban a NOAA két drónt küldött az egyenlítő felé hat hónapos útra, hogy adatokat szolgáltasson az El Nino nevű jelenséggel kapcsolatban. Két másik drón a Jeges-tengeren követett olvadó jéghegyeket, számolt halakat, fókákat és bálnákat. A Saildrone a NASA-val és az Egyesült Államok haditengerészetével is együttműködik, utóbbi számára segít felderíteni olyan tengeralattjárókat, melyeket kábítószercsempészésre használnak - írta a money.cnn.com.

Forrás: money.cnn.com