NRGreport
Menü

Építendő gázvezeték miatt tiltakozik Varsó

Aggodalmát fejezte ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a 2010. évi szmolenszki légikatasztrófa helyszínének közelében építeni tervezett gázvezeték miatt, utalva a katasztrófa okainak vizsgálatával és a Szmolenszkben felállítandó emlékmű létesítésével kapcsolatos nehézségekre - jelentette a keddi lengyel sajtó. 

Hétfőn a Polsat News hírtelevízió számolt be arról, hogy a szmolenszki légikatasztrófa helyszínének közelében lévő utat kerítéssel zárták el, és azon tájékoztató táblákat helyeztek el, melyek szerint a térségben az idei év harmadik negyedévében gázvezeték-építés kezdődik. A kerítés létesítéséről már nyáron is hírt adtak a helyszínre látogató fehérorosz állampolgárok, és a lengyel külügyi tárca ennek alapján augusztus végén a varsói orosz nagykövetnek átadott diplomáciai jegyzékben fejezte ki aggodalmait.
    
Witold Waszczykowski külügyminiszter hétfőn a PAP hírügynökségnek elmondta: reméli, hogy a kerítésre függesztett tájékoztató táblákon bejelentett munkálatokhoz az orosz fél kérni fogja a katasztrófa okait vizsgáló lengyel ügyészség hozzájárulását. "A vizsgálatot tovább nehezítené, ha a munkálatok radikális beavatkozással járnának a katasztrófa helyszínén" - jelentette ki Waszczykowski. Ezzel arra utalhatott, hogy Moszkva máig nem adott át a lengyel hatóságoknak fontos bizonyító anyagot, köztük a repülőgép roncsát, a feketedobozokat, és nem tette lehetővé a szmolenszki repülőtéren a katasztrófa napján szolgálatot teljesítő orosz forgalomirányítók meghallgatását sem.
    
Waszczykowski említést tett a Szmolenszkben építendő emlékműről is, melynek tervezetét még 2012-ben az orosz és a lengyel államfő kezdeményezésére felállított zsűri választotta ki. A lengyel diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy az esetleges építési munkálatok nem nehezítik meg az emlékmű számára kijelölt hely megközelítését.
    
A 2010. április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant lengyel elnöki gép a Lech Kaczynski államfő vezette magas rangú küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre. A szerencsétlenséget a repülőgépen tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

Forrás: MTI