NRGreport
Menü

Kína lerepüli az Egyesült Államokat

A korábban becsültnél két évvel hamarabb, már 2022-ben Kína tudhatja magáénak a világ legnagyobb légiközlekedési piacát, megfosztva az elsőségtől az Egyesült Államokat. 

Keletre tolódik a világ légiközlekedésének súlypontja, az Egyesült Államok és Európa is fokozatosan veszít jelentőségéből - állapította meg legfrissebb jelentésében a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A légiipari szövetség előrejelzése szerint 2036-ra 7,8 milliárdra emelkedik a légi utasforgalom, ami majdnem kétszerese az idénre becsült 4 milliárdnak. Az elkövetkező 20 évben az új légiutasok fele valamelyik ázsiai országból származik majd.

Az előttünk álló két évtizedre tehát jelentős változásokat jósol az IATA, de a szövetség szerint a legdrámaibb elmozdulások a következő öt évben következnek be. Kína 2022-re - két évvel korábban mint várták - a világ legnagyobb légiközlekedési piacává válik, megelőzve az évtizedeken keresztül élen álló Egyesült Államokat. (Légiközlekedési piacon az országba irányuló, onnan érkező, és az országon belüli forgalmat értik az iparágban - a szerk.) 

Kínai tervezésű és gyártású C919 típusú utasszállító

A kínai légitársaságok igen gyorsan bővítették nemzetközi hálózatukat az utóbbi években, az Air China és a Hainan Airlines csak a múlt héten három új célállomást jelentett be az Egyesült Államokba, Shenzenből Los Angelesbe, Chongqingbaból és Chengduból pedig New Yorkba indítanak járatokat. 

Boomra számítanak a repülőgépgyártók

Az ázsiai feltörkevő piacok dominálnak majd az elkövetkező 20 évben - jósolja az IATA, miközben Európa is visszaszorul. A piacon jelenleg a harmadik helyen lévő Egyesült Királyság az ötödik helyre esik vissza, 2025-ben előbb India, majd 2030-ban Indonézia utasítja maga mögé a briteket. Európa "hanyatlását" tükrözi majd az is, hogy az elkövetjező 20 évben a 10 legnagyobb piac közé lép Thaiföld és Törökország, miközben Franciaország és Olaszország - az IATA előrejelzése szerint - a 11. illetve a 12. helyre csúszik. 

A változások a repülőgépgyártásra, -gyártókra is nagy hatással lesz. India és Indonézia is közel jár ahhoz, hogy a Boeing, az Airbus, és más repülőgépgyárak legnagyobb megrendelői közé emelkedjenek leginkább annak köszönhetően, hogy polgáraik számára egyre nagyobb körben válik megfizethetővé a légi utazás. Az Airbus és a Boeing is felgyorsítja a legnépszerűbb egy- és kétfolyosós repülőgépek gyártását, hogy kielégíthessék a növekvő igényeket, s hogy a légitársaságok lecseréhessék kevésbé hatékony gépeiket. A Boeing néhány napja jelezte, hogy a légitársaságok egyértelmű nyomást gyakorolnak a társaságra, hogy növeljék az egyfolyosós 737-es típus gyártását elsősorban az Indiában és Kínában tapasztalható bővülő kereslet nyomán. 

A Boeing várakozásai szerint Kínának legalább 7200 új repülőgépre lesz szüksége belátható időn belül, melyek értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt. A két legnagyobb repülőgépgyártó növeli jelenlétét Kínában, az Airbus Tiencsinben szerelne össze A320-sokat, míg a Boeing Shanghaj mellett nyit üzemet 737-esek gyártására, elsősorban a kínai megrendelések kielégítésére. Miközben a Boeing és az Airbus Kínára összpontosít, az ázsiai ország megkezdte saját gyártmányú C919-es repülőgépének tesztelését, melyet a China Commercial Airplane Corporation, a Comac gyárt - írta elemzésében a money.cnn.com. 

Forrás: money.cnn.com