Trading

Tarolnak az orosz energiacégek a Közel-Keleten

NRGreport | 2017.11.03. 08:45

Az orosz energiacégek, élükön a Rosznyefttel és a Gazprommal az elmúlt hónapok során a világ több pontján szereztek meg fontos érdekeltségeket. Megjelentek Indiában, Egyiptomban, de stratégiai lépésnek számít a legnagyobb kurdisztáni olajvezeték feletti ellenőrzés megszerzése is. Az orosz energiapolitikai tervekben fontos szerepe van a Közel-Keletnek, ennek legújabb jele az iráni projektekben való részvétel. 

Az elmúlt hét folyamán Iránba látogatott Vlagyimir Putyin, orosz elnök és a delegációban helyet kaptak a Rosznyeft és a Gazprom vezetői is. Az eredmény: több fontos együttműködési szerződés, amellyel az orosz cégek hatalmasat szakítanak majd a gyorsan fejlődő iráni olaj- és gázszektorból – írja az Oilprice.com

Egyedül a Rosznyeft hat különböző együttműködési megállapodást kötött az iráni kormánnyal, amelyek összértéke eléri a 30 milliárd dollárt. Az egyezmények iráni olaj- és gázmezők közvetlen fejlesztéséről, valamint kutatás-fejlesztési projektekről szólnak. 

Az oroszokkal kötött megállapodások aggodalommal töltik el a nagy nyugati olajcégeket, amelyek szintén szeretnének részt venni a nagy lehetőségekkel kecsegtető iráni olajipar fejlesztésében. Iráni kormányforrások múlt héten bejelentetteék, hogy a nemzetközi olajvállalatok négy nagy olaj- és gázmező fejlesztésében szeretnének részt venni, a végső nyerteseket pedig várhatóan 2018 márciusában hirdeti majd ki a teheráni vezetés. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy a versenyben orosz cégek, például a Lukoil és a Gazprom is részt vesznek és az esélyeik jók. 

A héten bejelentett orosz-iráni megállapodások azt is jelenthetik, hogy az orosz válallatok jó eséllyel kiszorítják ezekből a projektekből a nyugat-európai cégeket. Az oroszok ráadásul nem állnak meg Irán határainál, több más közel-keleti országban is szívesen megvetnék lábukat. 

Ennek jele, hogy két héttel ezelőtt a Rosnyeft ellenőrző részesedést vásárolt a legnagyobb kurdisztáni olajvezetékben, amelyért 1,8 milliárd dollárt fizetett sajtóértesülések szerint. Ez a lépés azt jelenti, hogy a közel-keleti energia infrastruktúra egyik legfontosabb eleme került orosz befolyás alá. Ez, kiegészülve a most bejelentett iráni projektekkel nemcsak hatalmas profitot, de komoly politikai hasznot is hajthat Moszkvának. A már említett négy újabb iráni olajprojekt esetleges megnyerésével pedig tovább erősödnének az orosz pozíciók a régióban.

  NRGreport
Címkék
#Irán   #olajmező   #Oroszország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.