Trading

Nincs bevétel, enegedményekre kényszerülnek a kurdok

NRGreport | 2017.11.07. 10:17

A kurdisztáni kormány hajlandó lenne jelentős engedményeket tenni abban az esetben, ha Bagdad nem csökkentené a régiónak szánt központi költségvetést az eddigi 17 százalékról 12,6 százalékra. 

A Kurdisztáni Regionális Kormány átadja összes bevételét, olajat, replőtereket és határátkelő pontokat Bagdadnak, amennyiben az iraki szövetségi kormány hajlandó éves költségvetésének 17 százalékát a kurd régió számára biztosítani. Ezt Nechirvan Barzani, kurd miniszterelnök közölte hétfőn. 

Egy vasárnapi sajtóközleményben a Kurdisztáni Regionális Kormány minisztertanácsa arra kérte Irakot, hogy ne fogadja el a 2018-as költségvetésről szóló törvényt a kurdisztáni régió részvétele nélkül – írja az Oilprice.com

A kurd kormány szerint a régió költségvetésének 17 százalékról 12,6 százalékra tervezett csökkentése sérti az iraki alkotmány azon részét, amely a bevételek lakosságarányos elosztását írja elő az egyes régiók között. Irak és Kurdisztán korábban megegyezett abban, hogy a kurd régióban az ország lakosságának 17 százaléka él – közölte a kurd kormány hétfőn. 

A régió és az iraki központi kormányzat közötti ellenségeskedés a szeptemberi kurd függetlenségi népszavazást követően vált súlyossá. A referendumot követően Bagdad, Törökország segítségével elzárta az Észak-Irakból kiinduló olajvezetékeket is. 

Mióta az iraki hadsereg átvette az ellenőrzést a Kirkuk környéki olajmezők fölötti elleőrzést október közepén, az olajszállításokat napi rendszerességgel akadályozzák és az iraki olajminisztárium leállított minden, itteni mezőről a törökországi Ceyhan olajkikötőjébe irányuló exportot. 

A hétfői sajtótájákoztatón Barzani azt mondta, hogy az olajmezők lefoglalása óta a kurd régió bevételei mintegy 50 százalékkal csökkentek.

Közben az iraki legfelsőbb szövetségi bíróság olyan döntést hozott, amely szerint az ország egyetlen kormányzósága, vagy régiója sem dönthet az elszakadás mellett. 

  NRGreport
Címkék
#Irak   #Kurdisztán  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.