NRGreport
Menü

A 70 dolláros olajárral szemez az OPEC

Másfél hete ütötte át a 60 dollárt a Brent hordónkénti ára, azóta is tartva a szintet, egyben azt sugallva, hogy a 70 dollár sem elérhetetlen álom.  

Annak ellenére, hogy azt az OPEC hivatalosan sohasem deklarálta, az elemzők között nagy egyetértés volt abban, hogy a kartell a termelés visszafogásával a legalább 60 dolláros hordónkénti ár elérését célozta - írta elemzésében az Oilprice. Három héttel az OPEC november 30-i bécsi csúcstalálkozója előtt néhány olajtermelő már egyre inkább gondolja azt, hogy valójában a 70 dollár a "fair" ár az olajért, mindenképpen "tisztességesebb" a 60 dollárnál, írta Julian Lee, a Bloomberg First Word olajstratégája. Viszont, ha a kartell magasabb árat akar elérni (amelyet hivatalosan nem kíván jelezni a piacnak), akkor az jövőre újabb lökést adhat az amerikai palaolaj-kitermelésnek. Ennél is lényegesebb, hogy a még magasabb olajár elérése Oroszország ellenállását válthatja ki. Az oroszok mint az OPEC-en kívüli olajtermelők vezetője eddig egyetértésben alakították politikájukat a kartellel, annak fejével Szaúd-Arábiával. Az oroszok és a szaúdiak is jelezték, hogy a termelés visszafogására elfogadott megállapodásukat hajlandóak 2018 márciusa után is fenntartani.

 

Persze, minél magasabb az olaj ára, annál nagyobb a kísértés az OPEC tagországai számára, hogy még többet nyerjenek az árfolyamon. Jelenleg Szaúd-Arábia érzi úgy, hogy túlzottan veszi ki a részét a termelés visszafogásából, leginkább a második helyezett Irakkal összevetve. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy múlt héten közzétett előrejelzése szerint Szaúd-Arábiának igencsak szüksége lenne a 70 dolláros olajárra az elszállt költségvetési hiányának mérséklésére, miközben Oroszország azt állítja, hogy az idők végezetéig ellenne a 40 dolláros olajáron. 

Bár a november végi csúcson megvitatják a termelés korlátozását, az OPEC és az Oroszország-vezette kartellen kívüliek nem hozhatnak határozott döntést a visszafogásról kötött megállapodás meghosszabbításáról. A múlt héten Alexander Novak orosz energetikai miniszter azt mondta, hogy a döntés valószínűleg egy későbbi időpontban fog megszületni, mégha a késlekedésnek a piac nem is örül. "Ha azt látjuk, hogy borul a piac egyensúlya, akkor fogunk lépni. Ennél konkrétabb választ akkor tudok adni, ha keres egy embert, aki meg tudja mondani, hogyan fog kinézni a piac öt hónap múlva. Ha talál ilyen embert, azzal szívesen kezet rázok" - idézte Novak szavait a Reuters.

Jelenleg ugyan senki nem tudja pontosan megjósolni az olajpiac 2018 márciusi állapotát, az olajárak szárnyalása egyre inkább arról győzi meg az elemzőket és a befektetőket, hogy folytatódik a rali. "Úgy látjuk, hogy a meghatározó adatok és a kereskedők hangulatának javulása is erős támaszt nyújt az olajárak további emelkedéséhez" - fogalmazott a Financial Times-nak Paul Horsnell.

Összefoglalva: egyes OPEC-tagok küzdhetnek a 60 dollár feletti "tisztességes" hordónkénti árért, de a 70 dollár már a korlátozás felmondására késztetheti az oroszokat, csalásra ösztönözheti a kartell országait, miközben újabb lendületet adhat az amerikai palaolaj ágazatnak.

Forrás: Oilprice