NRGreport
Menü

Az Unió is sújtja Venezuelát

Célzott szankciókat fogadtak el a venezuelai kormány ellen az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az emberi jogok súlyos megsértése miatt, a hétfői brüsszeli tanácsülésén elrendelt korlátozások egyebek mellett fegyverembargót is magukban foglalnak.

A tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az egyhangú döntéssel jóváhagyott büntetőintézkedésekkel megtiltják az európai cégek számára, hogy fegyvereket, illetve olyan berendezéseket szállítsanak a dél-amerikai országba, amelyek a belső elnyomás céljára is felhasználhatók. A miniszterek egy olyan jogi keretszabályozás létrehozásáról is döntöttek, amely lehetővé teszi, hogy vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást rendeljenek el a jogállamisági és emberi jogi elvek megsértéséért felelőssé tehető venezuelai természetes és jogi személyek ellen. A szankciós listára még senki nem került fel, erre később kerülhet sor. A szakértők ennek a keretnek a megalkotását "figyelmeztetésként" értelmezik. Rámutattak: a helyzet alakulásának tükrében, fokozatosan és rugalmasan vezethetőek be, illetve oldhatóak fel a korlátozások. "Minden, amit teszünk, a kormány és az ellenzék közötti párbeszéd felújítását célozza a demokratikus és békés megoldás érdekében" - mondta Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter.
    
A tárcavezetők ismételten aggodalmukat fejezték ki a venezuelai helyzet miatt, és felszólították a caracasi kormányt, hogy a tartós és békés megoldás érdekében állítsa helyre a demokratikus legitimitást, és tartsanak szabad és tisztességes választásokat az országban. Az Európai Parlament szeptemberben állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők szankciók elrendelését sürgették Caracas ellen.
    
Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban erre válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.

Forrás: MTI