NRGreport
Menü

Szolnoki: nehéz kezelni a naperőműpiac robbanását

Vállalatok | Végh Zsófia | 2017-11-13 08:00

Bár a meglévő napenergia mennyiség több mint tízszeresével nőhet évente a hazai fotovoltaikus kapacitás, várhatóan nem okoz problémát a hálózat működésében – mondta az NRGreportnak Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. Interjú.​

A tavaly év végén zárult KÁT-kérelmek túlnyomó részét elfogadta a MEKH. Azonban a piac szerint a durván 2400 naperőmű létesítésére vonatkozó kérelem jelentős része nem valósul meg. Mennyi fotovoltaikus kapacitással számol a MANAP Iparági Egyesület?

A legfrissebb számítások szerint az Energiahivatal által kiadott KÁT-határozatok valamivel több mint két gigawatt kapacitásra vonatkoznak.  Becsléseink szerint ennek körülbelül 30-50 százaléka valósul meg – ezt a Hivatal is osztja. A szervezet egyik szcenáriójában 600-900 megawatt közé teszi a mennyiségét, ami 30-45 százalékos megvalósulást jelent, tehát nagyjából megfelel várakozásainknak.

Ezen projektek többsége 2017-2018-ban, egy kisebb hányad 2019-ben valósul meg – vagyis az előbb említett mennyiség három év alatt oszlik el. A becslés alsó értékével, évi 200 megawattal számolva erre a három évre, s ezen belül egy kiugrással jövőre – mivel ekkor várható, hogy a legtöbb projekt elindul – a mennyiség önmagában sokszorosa az eddigi éves piacnak, ami 10-20 megawatt körül alakult 2015-ben és 2016-ban.

Milyen hatással lesz ez a hazai piacra?

A folyamat már elindult, idén is telepítenek naperőműveket. Az, hogy növekszik a piac, pozitív fejlemény, ám a magyar cégek ekkora ugrást nem tudnak organikusan kezelni. Ezért egyre több nemzetközi vállalat lép be a piacra, s vesz részt a projektmenedzselésében, erőműkivitelezésében, illetve sok a külföldi cég az erőmű tulajdonosok között.

Miért nem tud a hazai piac megbirkózni a helyzettel? Nincs elég szakember itthon?

Egy olyan iparág, ami máig 10-20 megawatt teljesítményt létesített évente, nem tud jó minőségben, ennek tíz-húszszorosát létrehozni egy év-két alatt. Szaktudásra és tapasztalatra egyaránt szükség van. Azok a magyar cégek, akik most erőművekkel kezdtek foglalkozni, korábban napelemeket telepítettek háztetőkre, s jó esetben első-második erőművüket építik. Most szerzik meg a gyakorlatot.  Négy-öt év múlva már lesznek tapasztalt szakcégek, ám ma sokan lehetnek, akik nem biztos, hogy megfelelő minőségben építenek.

Mi a helyzet az alapanyaggal? A világon éppen hiány van napelemekből, lesz kellő mennyiségben a hazai projektekhez?

Világpiaci problémáról beszélünk – nem ez az első alkalom, hogy hiány van. Az Egyesült Államokban Trump elnök felvetette, hogy megszünteti a napelemes rendszerekre vonatkozó adójóváírási rendszert, ezért mindenki siet, hogy erőművet létesítsen. S ha egy komoly piac, mint az USA, meglódul, felszippantja a kínálat nagy részét. Ráadásul az amerikaiak hajlandóak többet fizetni ugyanazért a termékért. A következő hónapokban ezért a jó minőségű panelekből hiány lesz.

A kínai piac szintén nagyot lépett előre idén – a teljes világpiac felét fogja adni. Ám ott nem olyan váratlan a megugrás mint az USA-ban; az év végi roham egyértelműen az USA-nak tulajdonítható.

Nem okoz ez majd minőségi problémát?

A beruházók szempontjából fontos, hogy például a napelem, a tartószerkezet és az inverter megfelelő minőségűek legyenek. Ebben az iparágban is vannak olyan gyártók, akik bizonyítottak és vannak olyanok, akik kevésbé jó minőségű terméket állítanak elő. Amerikai erőművi roham van, s az ottani tapasztalt beruházók a nagy, jó nevű gyártók termékeivel dolgoznak, ezek elfogynak, a kevésbé ismert, gyengébb minőségű termékek pedig ott maradnak a piacon. Ennek közvetetten lesz a hatása a minőségre itthon, feltéve, ha valaki nem várja ki a jövő évet, amikor újra rendelkezésre fognak állni  a vezető gyártók napelemei.

Milyen hatással lesznek a belépő új kapacitások a hazai villamosenergia-hálózatra?

Próbálunk információt gyűjteni arról, hogy mi a MAVIR, a MEKH és az elosztóhálózat üzemeltetőinek véleménye erről. Azt a következtést vontuk le, hogy nem lesz tragédia, ha egy gigawatt bekerül a rendszerbe. Ennél jóval nagyobb penetrációt is képes a hálózat mai állapotában is kezelni, s a mennyiség hatása nem lesz olyan sokkszerűen gyors, mint más országokban.

Mekkora szerepe lesz a folyamatban a hazai gyártóknak, kivitelezőknek?

Napelem téren a világpiacot tíz gyártó uralja, Délkelet-Ázsiával képtelenség versenyezni, ennek ellenére vannak réspiacokat megcélzó gyártók Európában és Magyarországon is. Tartószerkezet-gyártás területén van néhány magyar cég, aki labdába tud rúgni, hogy milyen sikerrel nem tudom megítélni. Az invertergyártás nem a magyar cégek terepe. Az erőműfejlesztő cégek kialakulóban vannak, de összehasonlíthatatlan a hátrányuk a környező országokkal, főleg a német versenytársakkal. A kivitelező cégeknek jó lehetőség ez a boom, ám messze túlmutat a kapacitásaikon.

Hogy fest a magyar és külföldi beruházók aránya?

Egyik sem jelentéktelen, de pontos arányokat nem tudok mondani.

Hogy alakul a piac 2019 után, ha a fenti, még a KÁT-rendszerbe tartozó erőművek megépülnek?

A napokban jelentek meg a METÁR-hoz kapcsolódó jogszabályok, s a minisztérium is közzétett számokat arról, mekkora kapacitásokat terveznek a 2020-tól. Ezeket figyelembe véve a most várt 200-300 megawatt/év kapacitás visszaesik durván harmadára, ötödére. Vagyis a megugrás után visszatérünk egy nem feltétlenül egészségtelen méretű piacra, ami rövid távon nem gond, de előnyösebb lett volna, ha egy fokozatos növekedés után következik be a mostani nagyobb fellendülés és nem fordítva. 

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport