Innováció

Túl nagy ára lenne az önvezető kamionok elterjedésének?

NRGreport | 2017.11.15. 10:23

Az önvezető városi autók elterjedését akár évekkel is megelőzheti a hasonló technológián alapuló kamionok széleskörű használata. A gyártók és szállítmányozási cégek, nem beszélve a kockázati befektetőkről, hatalmas üzleti lehetőséget látnak a technológiában, amely jelentős költségcsökkentést hozhat az érintett vállalatok számára és nem mellékesen csökkenne általa a közlekedési balesetek száma is. A mérleg másik serpenyőjében viszont évi 300 ezer állás megszüntetése van. 

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne látna napvilágot az önvezető autókkal kapcsolatos új bejelentés, vagy fejlesztés híre. Az iparág egyik elsőszámú cége a Google-hez tartozó Waymo, de könnyen előfordulhat, hogy az önvezető technológia a személyautók helyett először a teherszállításban válik meghatározóvá – írja az Oilprice.com

Az üzlet hatalmasnak tűnik és egyre több startup cég, fejlesztő vállalkozás és befektető lát fantáziát a technológiában, amelyek sok esetben jóval elhivatottabbaknak tűnnek akár a teherautógyártóknál, vagy a fuvarozási cégkenél is. 

A lehetőségre szemet vetett Elon Musk, Tesla-vezér is, aki az elmúlt hetekben többször posztolt a közösségi oldalakon sokatmondó fotókat, vagy rövidfilmeket, ezek mind-mind a Tesla készülő elektromos kisteherautójáról szóltak, amelyet ráadásul önvezető technológiával is felszereltek. A hivatalos bejelentés akár már a héten megtörténhet. 

A Teslához hasonlóan egy kaliforniai startup cég, az Embark is nagy bejelentésre készül az önvezető kamionokkal kapcsolatban. A hírek szerint a társaság önvezető technológiáját a Ryder kamionlízingcéggel és az Electrolux-szal közösen teszteli és az a terv, hogy az Elextrolux kaliforniai raktáraiba önvezető kamionokkal szállítsák a cég különböző termékeit. 

Hogy mennyire gondolják komolyan a különböző vállalkozások az önvezető technológia fejlesztését, jól mutatja, hogy a kockázati befektetéseket elemző CB Insight szerint az idei évben nem kevesebb, mint 1 milliárd dollárt költöttek a cégek a fejlesztésekre. Ez tízszer több, mint három évvel korábban. 

A szállítmányozási cégek és a nagy logisztikai igényű óriásvállalatok, mint az Amazon, vagy a Walmart hatalmas költségcsökkentéseket érhetnek el az önvezető technológia alkalmazásával, nem mellékesen a szállítási időket is jelentősen csökkenthetik. Ez a gyakorlatban a munkaerő költségeinek csökkentését jelenti elsősorban, hiszen az önvezető teherautóknak nincs szükségük kamionsofőrökre, ráadásul egy-egy kocsi napi működési idejét is meg lehet így hosszabbítani. Emellett az érintett cégek azt is remélik, hogy az önvezető teherautók térnyerésével a balesetek száma is jelentősen csökkenthető, ez pedig a biztosítási díjak és a szervizköltség csökkenését vonná maga után. 

S míg a személyszállításban alkalmazott önvezető autók számára jóval nehezebb lesz biztonságosan alkalmazkodni a sokszor kaotikus nagyvárosi közlekedéshez, a teherautók többnyire a rendezettebb forgalmú autópályákon közlekednek majd, ami szabályozási szempontból is egyszerűbb feladatnak tűnik.

Az egyik legnépszerűbb elképzelés szerint ezek az önvezető kamionok ráadásul nem külön-külön, hanem egymáshoz szorosan kapcsolódva, több teherautó együtt mozogva közlekednének, ami tovább csökkentené a balesetek kockázatait és az aerodinamikai előnyök miatt az üzemanyagköltséget is. Ilyen technológia fejlesztésén dolgozik többek között a Volvo is, amely idén márciusban sikeresen tesztelte a technológiát Kaliforniában, sőt szeptemberben sikeres tesztek zajlottak Magyarországon is. A Volvo a fejlesztésektől jelentős üzemanyag-megtakarítást, nagyobb biztonságot és a szállítási kapacitás növekedését reméli. 

Hasonló technológiát tesztel majd az amerikai utakon a Daimler is, a szintén amerikai US Xpress szállítmányozási vállalat pedig automóm fékrendszert és ütközés elkerülő rendszert épített több mint 7 ezer kamionból álló flottájába, a közeljövőben pedig automata sávtartó rendszert is telepít a járművekbe. 

A technológia tagadhatatlan előnyei mellett azért komoly negatív következményei is lesznek az önvezető teherautók elterjedésének. A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis 25 éven belül évi 300 ezer munkahely megszűnésével kell majd számolni a szállítmányozási iparágban. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.