Trading

Alaszkai vadrezervátumot fenyeget az olajkitermelés

NRGreport | 2017.11.16. 10:11

Az amerikai szenátus energia és természeti erőforrások bizottsága szerdán arról döntött, hogy engedélyezi az olajfúrásokat az egyik alaszkai vadrezervátum területén. A bizottság 13-10 arányban döntött a fúrások engedélyezése mellett. 

Az Alszka északi területén lévő Sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum olajkitermelési célokra történő megnyitásáért már jóideje küzdenek a republikánusok. Az energiabizottságot vezető alaszkai szenátor, Lisa Murkowski szerint az olajkitermelés engedélyezése álláshelyeket teremtene a régióban és növelné az Egyesült Államok természeti erőforrásait.

Az amerikai belügyminisztérium korábbi vezetői szerint ugyanakkor a terület olajiparának fejlesztése kockázatos és drága lenne. A bírálók közül öten levelet írtak a bizottságnak, amelyben aggodalmuknak adtak hangot a terület olajérdekeknek való alárendelésének. 

Az alaszkai olajterveket a bizottsági szavazás után még a teljes szenátusnak is jóvá kell hagynia. A tervezetet vélhetően az adóreformról szóló törvényjavaslathoz csatolják majd. A javaslat törvényerőre emeléséhez 50 szenátusi szavazatra lesz szükség – írja az Oilprice.com

Alaszka napi 600 ezer hordóval járul hozzá az Egyesült Államok olajtermeléséhez, ami messze elmarad az 1988-as csúcstól, a napi 2 millió hordós termeléstől. Itt található egyébként az ország egyik legnagyobb olajmezője, a Prudhoe Bay, amely négy évtizedes működése alatt összesen 12,5 milliárd hordó olajat adott.

  NRGreport
Címkék
#Alaszka   #kőolajkitermelés   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.