Innováció

Bemutatták a Tesla forradalmi kamionját

V.L-V.Zs. | 2017.11.17. 08:49

Magyar idő szerint péntek hajnalban Elon Musk, a Tesla tulajdonosa bemutatta a társaság várva várt elektromos kamionját, a Tesla Semit. A forradalminak szánt járműről a cég az állítja, hogy egy töltéssel mintegy 800 kilométer megtételére lesz képes. 

Pénteken végre hivatalosan is lehullt a lepel az eddig csak néhány fotón és sejtelmes traileren látható Tesla csodakamionról, a Semiről. A bemutatót maga Elon Musk, a cég vezére tartotta. 

A cég honlapján megjelent közlemény szerint a kamion legnagyobb előnye az energiatakarékosság. A teherautó mérföldenként kevesebb, mint 2 kiowattóra elektromos energiát fogyaszt és egy töltéssel mintegy 800 kilométer megtételére képes. A hatótáv többek között a kialakítás eredménye, a töltény alakú orrnak és a teljesen lapos/egyenes aljnak köszönhetően az ellenállástényező 0.36, kevesebb mint egy Bugatti sportautóe. A hagyományos dízel kamionoknál ez az érték 0.6-0.7 körül van.

Ezzel a hatótávval Musk szerint az amerikai teherforgalom 80 százaléka lefedhető lenne, mivel a kamionok többsége egymáshoz viszonylag közeli városokba, átlagosan 400 kilométeres távolságra közlekedik. Rádásul a kamion töltési ideje is gyors, 30 perc alatt nagyjából 640 kilométerre elegendő áramot képes felvenni, ami azt jelenti, hogy akár a ki- és berakodás ideje alatt is fel lehet tölteni az akkumulátorait, ezzel jelentős időt és költséget takaríthatnak meg a fuvarozók.

(Forrás: Tesla.com)

Érdekesség, hogy a kamionoknál megszokott kétüléses vezetőfülke helyett a Semi kabinjában csak egy ülés kapott helyet középen, ami azt azért jelzi, hogy például az európai nemzetközi teherforgalomban egyelőre nem lehet majd használni a kocsit. A vezetési élmény is teljesen más: mivel nincs váltó, nem kell folyamatosan váltani, s azáltal, hogy a vezető a kabin közepén kap helyet,  jó rálátással az útra, a passzív biztonság is nő. A teherautót meghajtó akkumulátorok a vezetőülés alatt helyezkednek el, a hátsó kerekeket pedig négy elektromotor hajtja. Pótkocsi nélkül a kamion 5 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, teljes terhelés alatt pedig ugyanez 20 másodpercig tart majd Musk állítása szerint. Hegynek fel is jobban teljesít: egy átlagos dízelmeghajtású kamionnal összevetve a Semi 104 km/h sebeséggel halad, szemben egy dízel 72 km/órás sebességével.

1,6 millió hibamentes kilométer ígérnek

A tartósság terén is kiemelkedő számokkal kecsegtet Musk, aki azt ígéri, 1,6 millió kilométer eléréséig nem robban le a Semi. Még ha a négy motorból kettő nem is üzemel, a kamion tovább tud közlekedni. A fékrendszer elnyűhetetlen, s az elektromos meghajtás miatta fékek generátorként működnek: minden egyes fékezésnél a mozgási energia visszatáplálódik az akkumulátorba. A szélvédő atomrobbanásbiztos – és nem is karcolódik. A Tesla digitális alkalmazása segítségével a kapcsolódik a Tesla Mobile Service-hez. A rendszer távdiagnosztikai rendszere előre jelzi mikor esedékes bármilyen javítás.

(Forrás: Tesla.com)

A másik fontos újítás, hogy a Semit részben önvezető technológiával is ellátták, automata fékezőrendszer és sávtartó rendszer is segíti majd a sofőrök munkáját. Ha a vezető rosszul lesz, az autó fokozatosan lefékez, miközben abban a sávban marad, amiben haladt. Sőt, ha nem kap ”visszajelzést” a sofőrtől, automatikusan hívja a mentőket. A futurisztikus külcsín mellett a belső kialakítás is forradalmi: a vezető előtt két nagyméretű érintőképernyős monitor kapott helyet, egyiken a legfontosabb adatokat (sebesség, töltöttségi szint, megtett kilométer, navigáció) láthatja a sofőr, a másikon pedig a járműre vonatkozó egyedi információk olvashatók – áll a cég közleményében. 

A teherautó rendszerbe állítására még azért várni kell kicsit. Ehhez előbb ki kell építenie a Teslának a gyors töltésre alkalmas Megacharger-töltőhálózatot is. A Semi áráról még nincs pontos információ, de a Tesla honlapja szerint 5000 dolláros előleg befizetése mellett már le lehet foglalni a kamiont. Az üzemeltetési költség, a legfontosabb a kamionok esetében, húsz százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos dízel kamionoké. Előbbinél az egy mérföldre (kb. 1,61 kilométer) vetített teljes költség 1,26 dollár lesz, míg utóbbiak esetében ez az érték átlagosan 1,54 dollár. Azt, hogy az amortizációt belekalkulálták a fenti összegbe vagy sem, nem tudni. 

Konvojban haladva még többet lehet spórolni. Egy 96 km/óra sebeséggel haladó, három járműből álló konvoj esetében a mérföldre vetített költség 1,51 dollár helyett (dízel) 0,85 cent, ami a vasúti szállításnál is olcsóbb. Az aerodinamikai előnyök miatt, melyek a szorosan egymás után haladó járművek miatt keletkeznek, az üzemanyagköltséget ugyanis csökken. A szállítmányozási cégek és a nagy logisztikai igényű óriásvállalatok, mint az Amazon, vagy a Walmart hatalmas költségcsökkentéseket érhetnek el az önvezető technológia alkalmazásával, nem mellékesen a szállítási időket is jelentősen csökkenthetik. Ez a gyakorlatban a munkaerő költségeinek csökkentését jelenti elsősorban, hiszen az önvezető teherautóknak nincs szükségük kamionsofőrökre, ráadásul egy-egy kocsi napi működési idejét is meg lehet így hosszabbítani.

A konvojban haladás nem csak olcsóbb, biztonságosabb is.  Már ma képesek vagyunk arra, hogy vezető nélküli konvojoknál tízszeresére növeljük a biztonságot – mondta Musk a bemutatón. A fenti cégek azt is remélik, hogy önvezető teherautók térnyerésével  jelentősen csökkenthető a balesetek száma ez pedig a biztosítási díjak és a szervizköltség csökkenését vonná maga után. 

A Tesla Semi  gyártása a tervek szerint 2019-ben kezdődik. 

Tesla Roadster 2 

A valaha készült leggyorsabb sorozatgyártásba kerülő autó – így konferálta fel Musk az új Tesla Roadstert, mely a Semi kamion bemutatásával egyidőben debütált. A Roadster 2 valóban sebes: 1,9 másodperce alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s így az első olyan sorozatgyártott autó, amely 9 másodperc alatt (8,9mp) teljesíti a negyedmérföldes távot. A végsebessége 400km/óra felett lesz, hatótávolsága pedig 1000 kilométer. Az akár négy személyt szállító autót  200 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal szerelik fel, ám ez sem kerül piacra 2020 előtt.

Piaci várakozások

A befektetők is szorosan követték a Tesla legújabb modelljeinek debütálását. Az új kamion bemutatója előtt a Nomura továbbra is vételre javasolta a Tesla részvényeket. A Nomura által 12 hónapra vetített 500 dolláros célérték a legmagasabb a Wall Street-en, 61 százalékkal magasabb, mint az aktuális részvényérték.

A többség inkább óvatos. Az 3-as Model akadozó gyártása rosszul érintette a vállalatot, megcsappant a nyereség, s amikor a Tesla legutóbb beszámolt a gyártási nehézségekről, a cég részvényei öt százalékot estek. A harmadik negyedéves eredmények is elmaradtak a Wall Street eleve alacsonyabb várakozásaitól, ami tovább növelte az önvezetés területén zajló innovációkkal kapcsolatos aggodalmakat. Szakértők szerint, ha nem javul a helyzet, a cégnek finanszírozási gondjai lehetnek jövőre, ezért valahonnan pénzhez kell jutnia. E pillanatban az új kamion bemutatása az egyetlen piacmozgató esemény. Nem mindenki bízik azonban abban, hogy a Semi képes lesz érdemben változtatni a helyzeten. Egy Wall Street-i elemző szerint, ha a cég egy személyautót sem képes kellő mennyiségben gyártani, kérdéses, képes lesz-e kamionok sorozatgyártására. A piac kevésbé szkeptikus. A bemutató után a J.B. Hunt Transport Services kamionvállalat bejelentette előzetes igényét az új Tesla kamionokra. A cég vezetője szerint az új technológia alkalmazása fontos lépés, mely az iparág változását mozdítja előre.  A bejelentés nyomán a Tesla részvények árfolyama több négy  százalékkal, 325 dollár fölé ugrott, majd 318 dollár értéken kereskedtek a részvényekkel. 

  V.L-V.Zs.
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.