NRGreport
Menü

Megugrott a Tesla részvényeinek árfolyama

Négy százalék fölé is emelkedett a vállalat részvényeinek árfolyama, miután a cégvezető Elon Musk bemutatta a Tesla új kamionját és sportautó modelljét.

Helyi idő szerint péntek hajnalban mutatta be két új modelljét a Tesla: a 800 kilométeres hatótávú elektromos kamiont, a Semi-t, és a 400 km/óra sebességet is elérő Roadster 2 sportautót.  A kamion egyik legnagyobb vonzereje, hogy a hagyományos dízeleknél húsz százalékkal kevesebb fenntartási költséggel üzemeltethető. A bemutató után egy amerikai kamion vállalat, a J.B. Hunt Transport Services bejelentette előzetes igényét több kamionra. A bejelentés nyomán több mint négy százalékkal, 325 dollár fölé ugrott a vállalat részvényeinek árfolyama. Később az emelkedés mérséklődött és helyi idő szerint délután ötkor 317 dolláros értéken kereskedtek a részvényekkel.

Időszerű volt már a modellek bemutatása – a cég a Model 3 gyártási problémái miatt az előzetes várakozásoknál gyengébb eredményekkel zárta a harmadik negyedévet. Elemzők szerint a Tesla jövőre finanszírozási nehézségek elé néz, ha nem sikerül további forrásokat szereznie. Az egyetlen komolyabb esemény, ami a piacot mozgathatja a fenti két autó bemutatása volt.

A Baird Equity Research elemzője szerint az új technológia forradalmi áttörést jelenthet a piacon. Nem mindenki bízik azonban abban, hogy a Semi képes lesz érdemben változtatni a helyzeten. Egy Wall Street-i elemző szerint, ha a cég egy személyautót sem képes kellő mennyiségben gyártani, kérdéses, képes lesz-e kamionok sorozatgyártására. Ennek ellenére a Nomura bízik a cégben: a cég elemzője által 12 hónapra vetített 500 dolláros célérték a legmagasabb a Wall Street-en.

Forrás: NRGreport