Trading

Októberi rekord a magyar áramtőzsdén

NRGreport | 2017.11.17. 14:20

1 638,3 GWh kereskedési volumennel, két éves rekorddal zárta az októbert a HUPX fizikai futures piaca. Ez a mennyiség 145,4%-kal magasabb a tavaly októberi és 240%-kal a 2017. szeptemberihez képest. A piac újabb lendülete is alátámasztja a vállalat várakozásait a HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde indulását illetően.

„A PhF piac kiemelkedő teljesítményének és növekvő likviditásának is köszönhető, hogy az új derivatív piacunk, a HUDEX már januárban várhatóan 30-40 taggal indul” – mondta Tóth Péter, a HUPX Zrt. vezérigazgatója, hozzátette: „A régióban kiemelkedő szerepe van a HUPX PhF piacának, mely annak is köszönhető, hogy a jogszabályi megfelelés mellett kiemelt figyelmet fordítunk a piaci szereplők igényeinek megvalósítására.”

A versenyképesség fenntartását hivatott segíteni a nyitva tartás meghosszabbítása is. A korábbi 8:50-16:15-ös nyitva tartás helyett 2017. november 6-tól már 8:00-17:00 között lehet a HUPX fizikai futures piacán kereskedni.

2017-ben a villamos energia mellett a magyar földgáz piaca is dinamikusan nő, így a kereskedők számára további előnyöket jelent, hogy egy piacon lehet majd mind a magyar árammal, mind a magyar gázzal kereskedni. A szervezett villamos energia piacot működtető HUPX Zrt. és a szervezett földgáz piacot működtető CEEGEX Zrt. futures piacain (PhF) jelenleg kereskedett fizikai leszállítású határidős villamos energia és földgáz ügyletek is a MiFID II. szabályozás hatálya alá fognak tartozni, a szabályozás alá eső kereskedés pedig a január 3-án induló, HUDEX Zrt keretein belül fog történni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.