Trading

Szaúdi tisztogatások: csak a pénz kell?

NRGreport | 2017.11.17. 10:54

A szaúdi állami vezetés meglehetősen egyoldalú ajánlatot tett a rijádi Ritz-Carlton szállodában, hivatalosan korrupció miatt fogvatartott milliárdosoknak és politikusoknak: szabadságukért cserébe adják át az államnak magánvagyonuk nagy részét. 

Elképzelhető, hogy a nagy vihart kavart szaúdi tisztogatások mögött nem csak Mohammed bin Szalman hatalmának megszilárdítása és a hivatalos verziókban hangoztatott korrupció elleni harc van, hanem ennél jóval egyszerűbb dolog áll a háttérben. Mégpedig az ország megcsappant külföldi tartalékainak feltöltése a fogvatartott milliárdos vállakozók és politikusok magánvagyonából – írja az Oilprice.com a Financial Times értesüléseire hivatkozva. 

Becslések szerint a múlt héten indult tisztogató akcióknak köszönhetően a szaúdi állam nem kevesebb, mint 800 milliárd dollárhoz juthat a letartóztatottak magánvagyonából, amit kiegészít a letartóztatások nyomán dráguló olajárak miatt keletkező extra nyereség is. 

S, hogy az egész akció mozgatórugója valójában a pénz lehet, alátámasztja a Financial Times értesülése, amely szerint a rijádi Ritz-Carlton szállodában fogvatartott politikusok és vállalkozók számára a szaúdi vezetés felajánlott egy alkut: szabadságukért cserébe fizessenek.

A lap értesülései szerint a kormány egyes esetekben a korrupció címén fogvatartottak vagyonának 70 százalékára is igényt tart a szabadon bocsátásukért cserébe, ami dollármilliárdokkal segítené ki a kiürülőben lévő állami kasszát. A meglehetősen egyoldalú alkunak már van kézzelfogható eredménye, egyes vagyonelemek már át is kerültek állami tulajdonba, de a java vélhetően még csak ezután jön. 

A letartóztatottak között a királyi család tagjai mellett, miniszterek és az ország leggazdagabb oligarchái is megtalálhatók, köztük például Alwalid bin Talal milliárdos, az Al Arabiya tv-csatorna tulajdonosa és alapítója, Waleed al-Ibrahim, valamint a Sauid Binladin építőipari konglomerátum elnöke, Bakr bin Laden is, aki nem mellesleg Oszama bin Laden testvére. 

(Mohammed bin Szalman)

A tisztogatások hatására a legtehetősebb szaúdi vállalkozók sietve külföldre kezdték menekíteni vagyonukat abban a reményben, hogy így nehezebben fér hozzájuk az állam. 

A Financial Times-nak nyilatkozó névtelen források szerint a Ritz-Carltonban fogvatartottak közül néhányan hajlandóak lennének átadni magánvagyonuk nagy részét és nem kevés készpénzt a szaúdi államnak szabadulásukért cserébe. A lap szerint szinte minden letartóztatott vállalkozóval egyezkedni próbál a szaúdi kormány. 

Egyikük azt állította, hogy vagyonának 70 százalékát követeli tőle az állam, ami Rijád szerint tulajdonképpen jogos büntetés az évtizedekig húzódó korrupció és gyanús üzleti tranzakciók miatt. A fogvatartottak többségégének családja már tanácsadókat is fogadott, hogy az átadás minél gyorsabban megtörténjen és szabadon engedjék az érintetteket, valamint minimalizálják a magánvagyonukat ért károkat. 

A hivatalos szaúdi verzió szerint a kiterjedt korrpució segítségével 100 milliárd dolláros kár érte az országot, ezzel szemben a lefoglalt vagyonelemek összértéke elérheti a 800 milliárd dollárt, de még a Financial Times ennél óvatosabb becslése is 300 milliárd dollárról szól – írja az Oilprice.com.  

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.