NRGreport
Menü

Uniós gázból spájzoltak be az ukránok

Az ukrán állami Naftohaz vállalat 19 milliárd köbméter földgázt vásárolt az idei év első tíz hónapjában, ami 14,5 százalékkal azaz 2,4 milliárd köbméterrel több a tavalyi év hasonló időszakához képest - hozta nyilvánosságra a vállalat pénteken kiadott közleményében.

A Naftohaz január-október közötti időszakban ezen belül 7,5 milliárd köbméter gázt importált európai uniós országokból, ami 29,3 százalékkal, mennyiség szerint 1,7 milliárd köbméterrel több, mint az előző év első tíz hónapjában. A többit az ország legnagyobb gázkitermelőjétől, az Ukrhazvidobuvannya vállalattól vásárolta. A Naftohaz hangsúlyozta, hogy idén - éppúgy mint tavaly - Oroszországtól nem vásárolt földgázt. A cég októberben 1,5 milliárd köbméter földgázt vett, ebből 0,4 milliárd köbmétert külföldről. A közlemény alapján a Naftohaz 13 európai vállalattól vásárolt gázt, egyiküktől sem többet az összes külföldi behozatal 30 százalékánál. Az idei első tíz hónapban az import gáz döntő részét - 7,4 milliárd köbmétert - Szlovákiából szerezte be, míg Magyarországról 0,1 milliárd köbmétert hozott be az ukrán állami vállalat. 
    
A közlemény kitért arra, hogy az állami gázóriás Ukrajna egyéb más gázvállalataival együtt 2017-ben eddig összesen 11,8 milliárd köbmétert vásárolt külföldről, ebből 8,5 milliárdot Szlovákiából, 2,3 milliárdot Magyarországról és egymilliárdot Lengyelországból. 2016 első tíz jónapjában összesen 7,8 köbmétert importált az ország, ebből 6,5 milliárdot Szlovákiából, 0,6 milliárdot Magyarországról és 07 milliárdot Lengyelországból.

Forrás: MTI