Szabályozás

Szükséges a gázellátási források összekapcsolása

NRGreport | 2017.11.29. 12:31

A szükséges energiainfrastruktúra létrehozása elengedhetetlen előfeltétele a külső gázellátási források összekapcsolhatóságának, diverzifikációjának és versenyképességének – mondta a magyar delegáció vezetőjeként Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az Energia Charta 28. miniszteri konferenciáján, a türkmenisztáni Asgabatban, 2017. november 29-én.
 
A kétnapos miniszteri szintű találkozón a fenntartható energiafelhasználást és a szállítási útvonalak diverzifikációját támogató beruházások élénkítéséről folytattak eszmecserét a résztvevők.
 
Aradszki András felszólalásában a legfontosabb kérdésként említette, miként tudják a nemzeti kormányok elősegíteni, hogy az energetikai beruházások a nemzeti céloknak és a piaci elvárásoknak is megfeleljenek. Szavai szerint elsősorban koherens nemzeti politikai keretre van szükség, tekintettel a gazdasági, környezeti és fogyasztói érdekek védelmére. Hozzátette: Magyarország álláspontja szerint a tiszta energiaforrások – köztük az atomenergia és a megújuló energia – részarányának növelése hatékony eszköz a gazdasági, társadalmi és politikai törekvések, továbbá az európai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi célok eléréséhez.
 
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ugyancsak nélkülözhetetlen feltétel a kiszámíthatóság megléte is az ösztönzési programok és a hozzáférhető finanszírozási banki konstrukciók esetében. Emellett fontos szempont, hogy az energetikai együttműködések különböző dimenzióira fókuszáló felek számára biztosított legyen a lehetőség a gyors és hatékony vitarendezésre.
 
Az energiaellátást érintő kihívások túlmutatnak az országok és az Európai Unió határain – emlékeztetett Aradszki András. Mint mondta, az új digitális technológiák fokozatos bevezetése és az energetikai átmenet megvalósítása további kihívásokat jelent a globálisan átalakuló energiaszektornak. Ennek megfelelően az országok energiaszektort is érintő, fokozódó globalizációja és egymásra utalt energetikai helyzetük egyre jelentősebb súllyal helyezi előtérbe a nemzetközi együttműködések szerepét.
 
Aradszki András úgy értékelt, hogy a befektetői bizalom erősítésével és a jó gyakorlatok cseréjének élénkítésével az Energia Charta Egyezmény határozottan elősegíti az ágazat hosszú távú modernizációját garantáló beruházások megvalósulását, az energiaforrások és azok szállítási útvonalainak változatosabbá tételét – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.