Vállalatok

MAVIR: tovább javul a villamosenergia-ellátás biztonsága

NRGreport | 2017.12.01. 15:05

Átadta új, 400/132 kV-os alállomását a MAVIR ZRt. Szigetcsépen december 1-jén. A beruházás elsődleges célja a Budapest környéki agglomeráció, valamint Százhalombatta és Ócsa térségének villamos energia ellátásbiztonságának alátámasztása.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. 33. alállomásának kivitelezési munkái 2016 szeptemberében kezdődtek. A megvalósítás az előzetes ütemezésnek megfelelően zajlott. Az alállomás a legmodernebb készülékek, berendezések felhasználásával, a legkorszerűbb építési technológiák alkalmazásával, a legkisebb költség elvének figyelembevételével, valamint a környezetvédelmi szempontok maximális érvényesítésével létesült.

„A most elkészült alállomás nemcsak a térség, hanem az egész ország villamosenergia ellátása szempontjából is fontos – mondta el Csomai Kamilla, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója a pénteki ünnepélyes átadón. A nagyfeszültségű átviteli hálózat folyamatos fejlesztésével vagyunk képesek biztosítani, hogy akár a növekvő villamosenergia- igényt, akár a szélsőséges időjárás okozta kihívásokat kiállja a hazai rendszer. Ezáltal tudjuk megőrizni a szerepünket az európai villamosenergia-ellátásban, így stabil tagjai tudunk maradni az egyre jobban integrálódó nemzetközi villamosenergia-hálózatnak.”

A létesítmény helyszínén a tereprendezés során 30 000 köbméter földet kellett megmozgatni. További kihívást jelentett a kivitelezés során, hogy az alállomás területe a Tököl-Halásztelki vízbázis védőterületébe esik. Emiatt a kivitelezés során kiemelt figyelmet kellett fordítani a vízbázis területének érintetlenül hagyására.

Szintén nem könnyítette meg a határidőre történő elkészülést, hogy 2016 novemberében második világháborús bombát találtak az építkezés során, melyet a tűzszerészeknek kellett elszállítaniuk, ezt követően pedig a teljes terület lőszermentesítése is megtörtént.

A szigetcsépi alállomás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által elfogadott Hálózatfejlesztési Terv alapján valósult meg közcélú beruházásként.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.