NRGreport
Menü

A palaolaj-ipar járhat jól az OPEC-döntéssel

Az OPEC és külső partnereik novemberi lépése közelebb hozhatja a globális piaci egyensúlyt, amely a rivális amerikai termelőket ösztönözheti a kapacitás bővítésére. 

Az OPEC csapdába kerülhet a termeléscsökkentés meghosszabbításáról hozott döntés miatt, hiszen minél hatékonyabb a kitermelés csökkentő program, annál inkább zsugorodhatnak az olajpiaci készletek, közeledve a kereslet-kínálat egyensúlyi pontjához - írja az Equilor.

Ez utóbbi pedig az olaj árát hajthajta felfelé, amely a kutatás-termelést végző cégek szempontjából egyre kedvezőbb környezetet teremt. Ezzel pedig egyre több termelő lép piacra, így végső soron a kínálati oldal többlete ismét duzzadásnak indulhat, eliminálva az OPEC és partnereik erőfeszítéseit. 

Az Evecore ISI hétfői elemzése alapján az olajkutatásra fordított összegek 20 százalékkal emelkedhetnek Észak-Amerikában jövőre. A Baker Hughes múlt hét pénteki jelentése alapján a működő olajkutak száma már második hete emelkedett a hónapok óta tartó stagnálást követően, míg az amerikai olajkitermelés soha nem látott szintre ugrott november végén. Az olaj árát rövid távon a fenti tényezők, illetve a dollár erősödése tarthatja nyomás alatt.

Forrás: Equilor