Fenntarthatóság

Kampány a környezetbarát fűtésért

NRGreport | 2017.12.06. 14:37

Évente 3 millió ember hal meg világszerte a légszennyezés következtében – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Környezetbarát fatüzelés című konferencián a Herman Ottó Konferencia Központban.
 
Az államtitkár nyitóelőadásában elmondta: a WHO az idei, immár 6. Környezet és Egészség Miniszteri Konferencián első számú célkitűzésként fogalmazta meg a kül- és a beltéri levegőminőség javítását. Elmondta azt is: míg Magyarországon eddig az ivóvíz minősége vagy a szennyvízhálózat kiépítettsége volt a legfontosabb téma, addig manapság a légszennyezés problémája kap nagyobb hangsúlyt. A rendszerváltás előtt főleg az ipar és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása okozta a gondot, ma már azonban a fő problémát a helytelen lakossági tüzelés jelenti. Szerinte meghaladottá vált az a nézet, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó. Ennek lassan már az ellenkezője igaz, különösen fűtési szezonban. Korábban az emberek nem fűtöttek hulladékkal – mivel nem is halmozódott fel nagy mennyiségben a háztartásoknál –, de az elmúlt időszakban ez már szokássá vált. Ezért az a legfontosabb feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladékégetés káros hatásaira, és hogy a kultúránk részévé váljanak a helyes tüzelési módszerek. Ezt szolgálja például a minisztérium által indított Fűts okosan! kampány – tette hozzá.
 
Dr. Orbán Hunor előadásában kifejtette, hogy a PM10 Csökkentési Programot a tisztább levegőért indította a Magyar Kormány 2011-ben – a fő súlypontjai a közlekedést, az ipart, valamint a lakosságot érintik. A program indulása óta 160 milliárd forintot költött a kormány az intézkedések végrehajtására, amelyek közül a közlekedési infrastruktúrafejlesztéseket, a buszcsere programot, az energiahatékonysági pályázatokat, a szemléletformáló kampányokat, illetve kapcsolódó beruházásként a légszennyezettségi mérőhálózat továbbfejlesztését emelte ki. A Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: a Fűts okosan! kampánnyal a lakosság szemléletformálására nyílik lehetőség. A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása kiemelt fontosságú a PM10 csökkentése érdekében, ugyanis a kibocsátás 67 százaléka a háztartásokból származik. Magyarországon évente 6-8000 ember halála hozható összefüggésbe a nem megfelelő levegőminőséggel. Mint mondta, légszennyezés egészségügyi hatásaival, a helyes tüzelési módokkal és a kampánnyal kapcsolatban bővebb információkat a www.futsokosankampany.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.
 
Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója előadásában a légszennyezés egészségügyi kockázatairól és hatásairól beszélt. Elmondta: a felnőtt magyar lakosság életesélyeit kimutathatóan 6-18 hónappal csökkenti a károsanyag-kibocsátás. A 2010-es adatok szerint a kisiskolások 30 százalékánál lépett fel krónikus tüdőprobléma, elsősorban olyanoknál, akik a leginkább szennyezett levegőjű országrészeken élnek. A nem megfelelően működtetett, vagy karbantartott tüzelőberendezések hatalmas egészségügyi kockázatot rejtenek. A légzőszervi problémákon túl, szív- és érrendszeri megbetegedések, vérrögösödés alakulhat ki. Emellett felhívta a figyelmet a PM10 és a PM2,5 rákkeltő hatására is. Az egészségügy tájékoztatja a lakosságot a károsanyag-kibocsátás hatásaival kapcsolatban. Hozzátette: a műanyagok égetése során sok káros és rákkeltő anyag kerül a levegőbe. A súlyosan légszennyezett területeken kutatásokkal bizonyították, hogy a gyermekek idegrendszeri, felfogóképességbeli, tanulási nehézségeinek és problémáinak egyik kiváltó oka a magas légszennyezettség.
Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese a komposztálás gyakorlati oldalát mutatta be. Az interaktív előadáson a közönség mobiltelefonnal hozzászólhatott és szavazhatott az előadó által feltett kérdésekre. Ezzel innovatív módon mutatta be a háztartási hulladékok feldolgozását a mindennapi életben – tudatta közleményben a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

  NRGreport
Címkék
#fűtés   #légszennyezés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.