Innováció

Nukleáris távfűtéssel kacérkodik Kína

NRGreport | 2017.12.11. 09:49

A speciális, 400 megawatt teljesítményű reaktor 200 ezer háztartás számára biztosítaná a fűtést, állítólag olcsóbban, mint a gáz.

A távfűtéshez szükséges melegvíz előállítására használnák fel a nukleáris energiát a kínaiak, állításuk szerint minimális kockázattal. Az állami tulajdonban lévő China National Nuclear Corp. (CNNC) a jelentés szerint sikeres 168 órás próbaüzemet hajtott végre Pekingben egy kicsi, direkt erre a célra kialakított reaktorral, "district heating reactor" (DHR), amit a Yanlong-nak neveztek el – írta a CNBC. A CNNC által bemutatott DHR-400-as reaktor alternatív hőtermelést biztosít helyi szinten, a 400 megawattos egységek 200 ezer városi háztartás fűtését biztosíthatják. 

Leegyszerűsítve a technológia leírását, úgy kell elképzeni a modellt, hogy a reaktorral egy akkora méretű vízzel töltött tartályt melegítenek, amibe egy olimpiai uszoda mennyiségű víz fér. Az alacsony nyomású reaktor állítólag biztonságosabb hagyományos társainál, hőmérséklete nem haladja meg a 100 celsius fokot, és közvetlenül csatlakoztatható a meglévő távfűtési hálózatokhoz. A DHR-400-as 1,5 milliárd jüanból (226,7 millió dollár) kihozható, felépítése mindössze 3 évet vesz igénybe. A CNNC állítása szerint egy gigajoule energia 30-40 jüanból kihozható, ami olcsóbb, mint a gáz, de egy iparági szakértő szerint nehéz megjósolni a DHR gazdaságosságát. 

A technológia a hagyományos 1 gigawattos atomerőművekben felhasznált radioaktív fűtőelemek mindössze 2 százalékát használja fel, ideális lehet a városi távfűtés biztosítására – mondta Cheng Huiping, a CNNC műszaki bizottságának tagja, aki ugyanakkor azt is elismeri, hogy az alkalmazáshoz elengedhetetlen a lakosság bizalmának megszerzése. Liu Hua, a Kínai Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóság igazgatója a múlt hónap végén közölte, hogy a DHR "nagy jelentőségű", és segíthet megoldani Észak-Kína energiaellátási és környezetvédelmi problémáit. De arra is felszólította a CNNC-t, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a biztonság és a megbízhatóság bizonyítására. A technológia tényleges bevezetése persze Kínában is hosszadalmas lehet, aligha lehet lehet öt éven belül megvalósítani – idéz szakértő véleményt a CNBC írása.

  NRGreport
Címkék
#Kína   #nukleáris energia   #távfűtés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.