Szabályozás

Sürgős teendők a Brexit kapcsán

NRGreport | 2017.12.13. 13:13

A Gyáriparosok Európai Kerekasztalának (European Round Table of Industrialists, rövidítve ERT) elnöke, Benoît Potier mai állásfoglalásban közölte a Brexittel kapcsolatos halaszthatatlan feladatokat az Európai Unió huszonhét országának jövőjének érdekében.

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala, mely Európa vezető vállalkozásainak több mint ötven százalékát képviseli, az Európai Bizottság december 14-i tanácskozása kapcsán hívja fel a figyelmet Európa jövőjére az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése kapcsán. Az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala három elvi jelentőségű és azonnali megoldásra váró feladat megoldását sürgeti.

Az első a kereskedelmi kapcsolatokat érinti, azért, hogy amint az Egyesült Királyság 2019 márciusában hivatalosan is kilép az Európai Unióból a jelenlegi kereskedelmi viszonyokhoz rendkívül hasonló felállás létrejöhessen. „A vállalkozásoknak bizonyosságra és stabilitásra van szükségük, méghozzá nem egy év múlva, hanem most azonnal, hogy megvalósíthassák azokat a beruházásokat, és meghozhassák azokat a kereskedelmi döntéseket, amelyek majd 2019-től lépnek hatályba. Ennek hiányában döntésképtelenséggel, a beruházások elmaradásával, és a munkahelyteremtés megszűnésével kell számolnunk” – mondja állásfoglalásában Benoît Potier, az ERT elnöke, az Air Liquide elnök-vezérigazgatója.

A második elvárás, amit a Gyáriparosok Európai Kerekasztala szorgalmaz, az a kereskedelmi és szabályozási kérdések maximális mértékű összehangolása az átállási időszak folyamán. Ha az átállás felborítja a fennálló szabályokat, az gátat szabhat az európai gazdasági növekedést meghatározó, szoros kereskedelmi és beruházási kapcsolatoknak, munkaerő- és adatáramlásnak.

Harmadrészt a kiszámíthatóság és tervezhetőség érdekében hatékonyan és ezáltal gyorsabban kellene a hosszú távú kereskedelmi kapcsolatok megalapozását szolgáló tárgyalásokat lefolytatni. A Gyáriparosok Európai Kerekasztal tagjainak meggyőződése szerint mindez elengedhetetlenül fontos az európai gazdaság hosszú távú érdekeinek megóvása szempontjából – olvasható közleményükben. 

  NRGreport
Címkék
#Hernádi Zsolt  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.