Fenntarthatóság

Száz évre szóló energiastratégia kellene

Végh Zsófia | 2017.12.15. 07:55

Hosszútávú, akár száz évre szóló, az energia ágazatra vonatkozó stratégia megalkotását javasolja a magyar kormánynak a legnagyobb vállalatokat tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács legfrissebb jelentésében.

Magyarország a gazdaság hosszútávú fenntarthatóságát a digitális átalakulás és az innováció adta lehetőségek kihasználásával, az oktatás átalakításával és a tudásalapú iparágak fejlesztésével érheti el. Emellett szükség lenne az energiaipar hosszú távú átgondolására – fogalmazta meg legfrissebb jelentésében a tíz Magyarországon is működő, nemzetközi nagyvállalatot tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács. A tagok minden évben ajánlásokat tesznek, melyek a gazdaság előre mozdítását segítik; idén az „Okos Magyarország” témáját járták körbe.

Energiafelhasználását illetően minden országnak hosszú távon, akár százéves távlatban kell gondolkodnia. A tanács szerint Magyarországnak szüksége volna egy olyan áttekinthető vízióra hosszútávú energiaigényének kielégítésére, amely a megújuló energiaforrásokra történő átmenetet figyelembe veszi, s amely kihasználja a regionális együttműködésben rejlő lehetséges szinergiákat.

Ilyen távlatú stratégia ma nem létezik, vagy elzárt műhelyekben készül – mondta az NRGreportnak Erényi Balázs, a HEBC tiszteletbeli tagja, elnöke. Holott annak, hogy Magyarország hogyan képzeli hosszútávú víz- és energiagazdálkodását, átláthatónak kellene lennie a vállalatok és az ágazat számára – tette hozzá. Tudniuk kellene azt is, hogy mit vállal az ország, például milyen mértékben kívánja majd csökkenteni szén-dioxid kibocsátását, s ennek eléréséhez milyen szabályozói eszközöket alkalmaz. Szintén fontos lenne ismerni, hogy az egyes energiahordozók aránya hogyan alakul majd. A Tanács helyesli az Európai Unió azon törekvéseit és intézkedéseit, melyek az egyes országok energiahálózatainak összekapcsolását eredményezi: ezen intézkedéseknek kellene lecsapódnia egy magyar stratégiában – mondta Erényi.

Többet tehetne a kormány azért, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére ösztönözze. A Tanács jó lehetőségként értékeli a fenntartható megoldásokat támogató adókedveményeket. Az elektromos autókra vonatkozó adókedvezmények például kulcsfontosságúak lehetnek a jövő energiaforrásainak elterjedésében – írják. Javasolják fenntartható energiaforrásokra vonatkozó ösztönzők továbbfejlesztését, különös tekintettel a kutatás-fejlesztési szektorban, ahol a támogatásoknak kiemelet serepe van.

A jelentés kitér a megújulókra is. Számos befektető vár arra, hogy a magyarországi napenergia-piacba fektessen, és kedvező éghajlatának köszönhetően az ország privilegizált helyzetben van ahhoz, hogy hozzáfogjon e megújuló energiaforrás kihasználásához. Úgy gondoljuk, hogy ez fontos fenntarthatósági kérdést jelent a következő néhány évben, és a napenergia csökkentheti a földgáztól való függőségünket – olvasható a jelentésben.

A HEBC

A Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) kezdeményezésére alakult 1998-ban. Az ERT 50 európai iparvállalat legfelső vezetőjének fóruma. Összesített forgalmuk meghaladja az 2250 milliárd eurót, 6,8 millió munkahelyet biztosítva a régióban. Az HEBC tagjai 10 multinacionális vállalat magyarországi legfelső vezetői: ABB, AkzoNobel, Ericsson, Heineken, Henkel, L’Oréal, Magyar Telekom, Nestlé, Nokia és Shell. Az HEBC tevékenységének egyik legfontosabb része az éves jelentések kiadása. A jelentést az HEBC tagjai maguk írják, és minden mondat konszenzuson alapul. Az HEBC nem folytat lobbi tevékenységet a tagvállalatok egyéni, üzleti érdekeiért, kizárólag Magyarország fejlődését és versenyképességének növekedését kívánja elősegíteni. A tagok nemzetközi befektetői, munkáltatói tapasztalatai, fontos és hasznos kiegészítései lehetnek a politikai, a tudományos és a társadalmi álláspontoknak.

 

 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.