Trading

Szíria megkezdi a tengeri gázkitermelést

NRGreport | 2017.12.15. 11:01

Szíria 2018 végén, 2019 elején kezdené meg a területéhez tartozó tengeren a földgázkitermelést. Ali Ghanem, az ország olajminisztere a héten jelentette be, hogy öt blokk kitermelésére írtak alá szerződéseket baráti országokkal. Egyelőre nem tudni, hogy mely országok és mely vállalatok kapnak lehetőséget a kitermelésre. 

A Szíriához tartozó tengeri kitermelőhelyek az úgynevezett Levantei-medencéhez tartoznak, a területen Ciprus, Libanon és Izrael is rendelkezik kitermelési jogokkal. Egy 2010-es amerikai elemzés szerint a medence 1,7 milliárd hordó kitermelhető olajat és 3400 milliárd köbméter földgázt rejt – írja az Oilprice.com

Ali Ghanem a szíriai parlamentben azt mondta, hogy országa napi 19 millió köbméter gáz kitermelését tűzte ki célul 2018 végére, amit egy év alatt 24,5 millió köbméterre szeretne növelni. Kőolajból napi 70 ezer hordó a cél a következő évre, 2019-ben pedig már 219 ezer hordót pumpálnának felszínre naponta a Szíriához tartozó területen. 

Az immár hetedik éve tartó háború miatt a szíriai kormány elveszítette az ellenőrzést a szárazföldi olaj- és gázmezői fölött, de az elmúlt hónapokban ezek közül jónéhányat visszafoglaltak az Iszlám Állam terrorszervezettől. 

Szíria az első tengeri kitermelésről szóló szerződését még 2013-ban kötötte az orosz Szojuznyeftyegazzal. A háború miatt azonban az orosz fél 2015 szeptemberében azt közölte, hogy nem tervezi a kutatófúrások megkezdését. Az orosz vállalat szintén leállított két szárazföldi, a török-szír határ közelében lévő projektjét biztonsági kockázatok miatt. 

  NRGreport
Címkék
#földgázkitermelés   #Szíria  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.