Trading

Nem a szén évei jönnek

NRGreport | 2017.12.19. 11:02

A jelenlegi szinten marad a szén iránti kereslet 2022-ig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves szénjelentése szerint, amit a szénfogyasztás egy évtizede tartó stagnálása eredményez. Kína továbbra is a globális szénpiac meghatározó szereplője lesz, India jelentősége is egyre nő, az EU ugyanakkor marginalizálódik.  

A globális szénfogyasztás 1,9 százalékkal 5,357 millió tonnára esett az elmúlt évben elsősorban az alacsony gázárak, a megújulók terjedése és az energiahatákonyság növekedése miatt. A csökkenés második éve tart, a jelentés szerint. Az elmúlt két évben a szén iránti kereslet 4,2 százalékkal esett vissza, ami megközelíti a 90-es években regisztrált kétéves csökkenési periódust. Ez volt az elmúlt 40 év legnagyobb visszaesése. 

A jelentés szerint 2022-re a szén iránti kereslet eléri 5,530 millió tonnát, ez az elmúlt öt év átlagának felel meg és azt mutatja, hogy a szén felhasználása egy évtizede gyakorlatilag nem változott jelentős mértékben. 

A szén aránya a globális energiamixben 26 százalékra csökken 2022-ig a 2016-ban regisztrált 27 százalékról. A szén alapú energiatermelés ugyan éves szinten 1,2 százalékkal nő majd eddig az időpontig, de a teljes energiatermelési mixben az arány 36 százalék alá esik majd. Ez szintén a legalacsonyabb az IEA-statisztikák kezdete óta. 

Az energiarendszer hatalmas sebességgel változik körülöttünk, egyre többféle termelési megoldás jelenik meg, miközben az újfajta technológiák költsége csökken. Míg azonban minden más változik, a globális szénkereslet ugyanazon a szinten marad, mint az elmúlt években – mondta Keisuke Sadamori, a Nemzetközi Energiaügynökség energiapiacokért felelős igazgatója. 

A kereslet nemcsak Kínában és az Egyesült Államokban, hanem az Európai Unió országaiban is csökkent 2016-ban, ugyanakkor Indiában, vagy Dél-kelet Ázsiában nőtt a szén felhasználása és semmi jel nem mutat arra, hogy ezekben az államokban csökkenés indulna meg a következő években. Indiában például a megújulók rohamos térnyerése ellenére a szén alapú energiatermelés 2022-ig éves szinten 4 százalékkal nő majd. 

A globális szénpiac szempontjából ugyan India egyre fontosabb tényező lesz, a meghatározó szereplő továbbra is Kína marad. A kínai keresletnövekedés csak korlátozott, de az országban bevezetett reformoknak döntő hatásuk lesz az elkövetkező években a szén árára. A teljes kereslet csupán 6 százalékát adó Európai Unió pedig egyre inkább marginális szerepet játszik majd a szénpiacon.  

Az IEA jelentése külön kiemeli, hogy sürgős fejlesztések szükségesek a szén hatékonyabb és környezetbarátabb felhasználását célzó, úgynevezett CCUS-technológiák területén, ahol bár fontos lépések történtek az elmúlt években, még mindig messze elmaradnak más, alacsony szénkibocsátású technológiák mögött. A jelentés szerint a CCUS-technológiák fejlesztése nélkül a jelenleginél is nehezebb lesz a klímaváltozás elleni küzdelem.

  NRGreport
Címkék
#IEA   #szénfelhasználás   #szénipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.