NRGreport
Menü

Erre kell figyelni az olajpiacon 2018-ban

Öt tényező befolyásolja meghatározó mértékben az olajpiac alakulását jövőre egy elemző írás szerint, nem megfeledkezve az előre nem kalkulálható eseményekről.

Az olajárak az év elejéhez képest nagyjából 15 százalékkal magasabban búcsúznak 2017-től, s az olajpiac stabilabbnak tűnik a korábbi évekhez képest. De mi vár ránk 2018-ban - teszi fel a kérdést az Oilprice elemzése, ami a választ öt pont köré csoportosítja.

Az amerikai palaolaj-kitermelés

Nem kétséges, hogy az Egyesült Államok palaolaj-termelése tovább emelkedik, de eléggé bizonytalan a növekedés nagyságrendje. 2017 folyamán az erre vonatkozó várakozások hullámzottak. Az év elején az amerikai Energiainformációs Ügynökség (EIA) és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzései is nagyon bizakodók voltak, azt saccolták, hogy 2018-ban naponta átlagosan 10 millió hordó körül lesz az Egyesült Államok olajtermelése. Aztán ahogy múltak a hónapok, egyre több figyelmeztetés érkezett, hogy a palaolaj-ipar talán nem is annyira egészséges, mint azt korábban hitték. A kútfúrás költségei emelkedni kezdtek, számos társaságnál működési gondok léptek fel, a fúrási lendület elapadt amikor 50 dollár alá estek az olajárak, azt jelezve, hogy az iparág költségei egyáltalán nem annyira alacsonyak. Azonban a legfrissebb adatok azt sugallják, hogy a palaolaj-iparág újra megkapaszkodott, növeli kitermelését. Az IEA és az OPEC decemberi előrejelzésében már az szerepel, hogy jövőre napi 870 ezer vagy 1 millió hordóval növelheti a kínálatot a palaolaj, befolyásolva a piaci egyensúlyt.

Fegyelmezett marad-e az olajkartell?

Novemberben az OPEC kitermelése már a negyedik egymást követő hónapban esett, napi 130 ezer hordóval maradt el a megelőzó havi mennyiségtől. Ezzel túl is teljesítette (115 százalék) saját célkitűzését, ami pozitív jelzés 2018-ra, hogy a kartell képes betartani kötelezettségvállalásait. Az összképhez természetesen hozzátartozik a venezuelai olajipar vergődése csakúgy mint az, hogy Irak és az Egyesült Arab Emírségek viszont nem teljesítik 100 százalékosan a vállalásaikat. Nagy kérdés ezért, hogy 2018-ban mennyire tartják magukat a korlátozásokhoz a tagállamok.

Hogyan számolja fel a moratóriumot az OPEC?

Az olajpiacon azzal sikerült elérni a stabilitást, hogy az olajkartell - erősen támaszkodva a szaúdi-orosz együttműködésre - képes volt fenntartani a kitermelés korlátozását. Sőt, idén november végén a bécsi csúcson arról született döntés, hogy jövő év márciusa helyett egészen 2018 végéig ragaszkodnak a moratóriumhoz. A kilépési stratégiát egy későbbi időpontban, 2018 júniusi találkozójukon határozzák meg, ezért extra jelentősége lesz a jövő nyári csúcsnak, különösen, ha készletek csökkenni fognak. Ha hirtelen állnának vissza a korábbi kitermelési teljesítményekre, az megingatná a piacot, ezért valószínűbb, hogy az OPEC a határértékek folyamatos emelését fogja szorgalmazni.

A készletek alakulása

Az OPEC stratégiája szorosan kötődik a globális készletek alakulásához. Októberben az OECD-országok olajkészletei több mint 40 millió hordóval 2940 millió hordóra csökkentek, az elmúlt két év legalacsonyabb szintjére. Ugyanakkor ez az érték még mindig 100 millió hordóval magasabb az elmúlt öt év átlagánál. Ha a készletek tovább apadnak, akkor az OPEC nyomás alá kerülhet, hogy lazítson a termelés visszafogásán. Az IEA decemberi előrejelzésében amúgy azt várják, hogy a készletek 2018-ban növekedésnek indulnak, elsősorban az amerikai palaolaj-kitermelés felfutásának nyomán, az év első felében napi 200 ezer hordó lehet a növekmény.

Váratlan események

Mindezek az előrejelzések persze egy pillanat alatt összeomolhatnak, ha ellátási zavarok keletkeznek. Néhány napja a norvég Forties-csővezeték repedése miatt kellett leállítani a szállítást várhatóan hónapokra, az ilyen és ehhez hasonló események boríthatják a piacot, vezethetnek hirtelen áremelkédéshez. Nagyon sok potenciális kockázattal is számolni kell, közülük kiemelkedik Venezuela, ahol folyamatosan és meredeken esik vissza a termelés. De a kínálat szűkülését okozhatják olyan instabil országok is mint Nigéria vagy Líbia. Az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus elmélyülését pedig még inkább megsínylené a piac - állítja elemzésében az Oilprice írása

Forrás: Oilprice