Címlap

Atomkísérletek éve volt 2017 Észak-Koreában

NRGreport | 2018.01.01. 09:50

A rakéta- és atomkísérletek nyomán nemzetközi szankciókkal sújtott Észak-Korea 2017-ben is töretlenül, folytatta a nemzetközi közösséget aggasztó nukleáris tevékenységét. Phenjan "elmebajos elnöknek" nevezte Trumpot, az amerikai elnök pedig "kicsi rakétás embernek" tutulálta az észak-koreai vezetőt. A fenyegetésekkel teli légkörben még jobban elmélyült a Koreai-félszigetet övező válság.

Egy észak-koreai rakéta indítása Dongchangnál / Korean Central Television

Phenjan az év végére sikeres tesztet hajtott végre egy interkontinentális ballisztikus rakétával, amelynek hatótávolsága az észak-koreai rezsim szerint az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont is eléri. Ez még inkább elszigetelte a diktatúrát, s bár Rex Tillerson amerikai külügyminiszter már a helyzet diplomáciai rendezését sürgette, Donald Trump amerikai elnök ezt meggátolta a Phenjan hangnemét is felülmúló fenyegetésekkel és sértésekkel.

Gazdasági szankciók

Szakértők szerint a nukleáris töltet hordozására is alkalmas ballisztikus rakéták kifejlesztése az észak-koreai rezsim túlélésének a kulcsa. Atomkísérletei nyomán más országokkal együtt Phenjan egyetlen szövetségese, Kína is kénytelen volt gazdasági büntetőintézkedéseket hozni Észak-Koreával szemben.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vélhetően rendszerének túlélését az ország nukleáris erejére tette fel, célja nem feltétlenül az agresszió, hanem pont ellenkezőleg, a védelmi célú elrettentés, hogy megakadályozza egy külföldi állam esetleges nagyszabású támadását.

Kicsi rakétás ember és az elmabajos elnök

A nemzetközi közösség szankciók útján próbálta Phenjan atomprogramját korlátozni, illetve a tárgyaló asztalhoz kényszeríteni a rezsimet. Az egyébként is fenyegető, harcias hangnemű kijelentéseket tevő phenjani vezetés azonban emberére akadt Donald Trump amerikai elnök személyében, aki többször is pusztító katonai fellépéssel fenyegette meg nyilvánosan Észak-Koreát, meggátolta a párbeszéd lehetőségét, és nemegyszer sértegette Kim Dzsong Unt. Trump az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában "kicsi rakétás embernek" nevezte Kim Dzsong Unt, Phenjan válaszul pedig egyebek mellett "elmebajosnak" titulálta az amerikai államfőt.

Kivégzések, tisztogatások

A fiatal vezető az idén még jobban bebetonozta magát a rezsim vezetői tisztségébe, s bár ezt főként a nukleáris program sikereinek köszönheti, ehhez a potenciális ellenfeleinek és a kormányzásról másként gondolkodók likvidálása is szükséges volt. A gyanú szerint Kim Dzsong Un februárban meggyilkoltatta féltestvérét, Kim Dzsong Namot, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fiát a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A hónap végén az állambiztonsági minisztérium legalább öt tisztségviselőjét végeztette ki kedvenc módszerével, légvédelmi fegyverrel. Hírforrások szerint Kim az egész évben folytatta a tisztogatást olyan magas rangú vezetők között, akik még édesapja, vagy nagyapja, Kim Ir Szen alatt tevékenykedtek.

Amerikai fenyegetések

Sokan úgy vélik, hogy a Trump robbanékonysága ellenére is vakmerően folytatott phenjani külpolitikának Észak-Koreában is meglett az eredménye, Kim Dzsong Un az országot atomhatalommá formáló honvédő vezető szerepében tetszeleghet. Az amerikai fenyegetések pedig kapóra jöttek egy olyan rezsimnek, amely nem győzi állampolgárai fejébe verni az Egyesült Államokról kialakított ellenségképet. Ehhez pedig hozzájárultak Washington – az Észak-Koreában ugyancsak démonizált – Tokióval és Szöullal folytatott hadgyakorlatai a térségben, nem beszélve az észak-koreai fenyegetés indokolta amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer márciusi telepítéséről Dél-Koreában, amit a Phenjannal szorosabb viszonyt ápoló Kína és Oroszország is hevesen ellenzett.

Rakéták Japán felett

Phenjan kockázatot vállalt azzal, hogy fokozott ütemben folytatta az ország nukleáris programját. Szeptemberben végrehajtotta hatodik nukleáris robbantását – Phenjan állítása szerint hidrogénbombával -, és két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát is kilőtt Japán irányába, az egyik át is repült a szigetország felett.

A rakétakísérleteket szinte szokásszerűen szankciókkal torolta meg a nemzetközi közösség, ami viszont hatástalannak bizonyult abból a szempontból, hogy Észak-Korea november végén sikeresen letesztelte minden eddiginél nagyobb hatótávolságú interkontitentális ballisztikus rakétáját, amely az indítás helyétől 960 kilométerre csapódott a tengerbe.

Rex Tillerson az év végére ki is jelentette, hogy Washington kész feltételek nélkül párbeszédet folytatni Phenjannal, Moszkva pedig közölte, hogy kész közvetíteni.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium december végén közölte: Észak-Korea törekedni fog arra 2018-ban, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államokkal, miközben továbbra is ragaszkodni fog ahhoz, hogy de facto atomhatalomként ismertesse el magát. Kim Dzsong Un viszont vélhetően nem fog egykönnyen letenni országa atomprogramjáról, melyet nyomásgyakorló eszközként használhat fel.

  NRGreport
Címkék
#2017   #atom   #Donald Trump   #ENSZ   #Észak-Korea   #rakéta  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.