NRGreport
Menü

Az OPEC-megállapodás ellenére növelte olajtermelését Oroszország

Oroszország olajtermelése 2017-ben átlagosan 10,98 millió hordóra nőtt, ami 0,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az Orosz Energiaügyi Minisztérium, a CDU-TEK statisztikái szerint ez már a kilencedik egymást követő éves növekedés a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta.

A Bloomberg beszámolója szerint a kitermelés visszafogásáról szóló 2016-os OPEC-megállapodás ellenére Oroszország úgy tudott kitermelési rekordot elérni, hogy még a megállapodás előtt jelentősen felgyorsította a kőolajtermelését. A kibocsátás 2016 októberében, OPEC-el kötött megállapodás bejelentése előtt elérte a napi 11,23 millió hordót, majd az OPEC-megállapodást követően Oroszország betartotta ígéretét, és napi termelését folyamatosan 300 ezer hordóval csökkentette.

2016 végén született meg az OPEC tagállamok és a 11 nem OPEC-tag között kötött megállapodás arról, hogy napi 32.5 millió hordóban maximalizálják a teljes kőolajtermelésüket. A kartellező országok ezzel a lépéssel akarják megszüntetni az olajpiaci túlkínálatot, és elérni, hogy a kőolaj világpiaci ára tartósan 50 dollár fölött maradjon.

Az OPEC tagállamai birtokolják a Föld olajtartalékainak mintegy kétharmadát, és ők adják a világtermelés 40%-át, valamint az export felét.