NRGreport
Menü

Aggódik az olajár miatt a vezető stratéga

Az év elején tapasztalható olajár emelkedést hamarosan csökkenés válthatja fel. A jelenlegi regionális feszültségek, ellátási zavarok csak ideiglenesen emelik az energiahordozó árát. Az olyan nagy termelők, mint Oroszország vagy az Egyesült Államok, hosszútávon inkább lefelé nyomják az árat.

Ole Hansen, a dániai Saxo Bank árupiaci stratégiájának vezetője

Ole Hansen, a dániai Saxo Bank árupiaci stratégiájának vezetője a Reutersnek nyilatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy az ideiglenes ellátási zavarok az Északi-tengeren, a líbiai csővezeték leállások, valamint az iráni zavargások segítették eddig ugyan az olaj árának emelkedését, de az iráni események várhatóan nem befolyásolják érdemben az ország olajtermelését, ráadásul az amerikai kibocsájtás is emelkedni fog. Ha eléri a 10 millió hordós célértéket, az lefelé nyomhatja majd hamarosan az árakat. „Mindez csak idő kérdése” – állítja a szakértő. Az amerikai olajtermelés 16% -kal emelkedett 2016 közepétől, 9,75 millió hordóra az elmúlt év végén.

Az olaj árát lefelé mozdíthatja majd az a tény is, hogy az OPEC-megállapodás ellenére az orosz olajkitermelés valójában nem csökken érdemben. Erről korábban az NRGreport is beszámolt.

Az OPEC-megállapodás részeként Oroszország kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2017-es év második negyedévében elért 11,247 millió hordós termelését 300 ezerrel csökkenti. A 2017-es év egészére azonban az orosz kibocsátás átlagosan 10,98 millió hordóra nőtt, szemben a 2016-os 10,96 és a 2015-ös 10,72 milliós értékhez képest."Bár csökkentették ezt a csillagászati ​​számot 2016 októbere óta, még mindig többet termelnek 2017-ben, mint 2016-ban" - mondta Matt Stanley, a FIS (Dubai Freight Investor Services) üzemanyag-közvetítője a Reutersnek.

Ole Hansen a hírügynökség kérdéseire kifejtette, hogy "aggodalmai vannak a kínai gazdaság 2018-as teljesítményével kapcsolatban is. Szerinte az a vártnál lassabban fog bővülni, így alacsonyabb szinten maradhat kőolaj iránti kereslet". Ennek eredményeképpen az év végéig a jelenleginél alacsonyabb olajárakra számít. A Brentnél 60, a WTI esetében pedig 57 dolláros hordónkénti árat vár a Saxo Bank elemzője.