Címlap

Elindult az első magyar pénzügyi energiatőzsde

NRGreport | 2018.01.04. 06:58

Megkezdte működését a HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt., a HUPX csoporthoz tartozó platformon a határidős villamos energia és földgáz ügyletek kereskedése zajlik.

Az új tőzsdén induláskor 24 tag kereskedhet, számuk a várakozások szerint január végére 30-ra nő. A szerdán életbe lépett a MiFID II szabályozás (Markets in Financial Instruments Directive), amelynek egyik célja a befektetési szolgáltatók transzparens működése. A mostanáig a szervezett villamosenergia-piacot működtető HUPX Zrt. és a szervezett földgázpiacot működtető CEEGEX Zrt. futures piacain elérhető határidős villamos energia és földgáz ügyletek is a MiFID II. hatálya alá tartoznak, így a termékek kereskedése szerdától a HUDEX keretein belül, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alatt történik.

A HUDEX-en a magyar áram és gáz egy helyen, egy tagsággal lesz elérhető, az áram esetében pedig opcionális fizikai leszállítás is kérhető. Az ajánlatokat Trayport GlobalVision platformján lehet majd megtenni, az elszámolóház szerepét a villamosenergia-ügyleteknél a European Commodity Clearing AG (ECC) fogja betölteni, a földgázpiaci ügyletek esetében ezt a tevékenységet a Keler Zrt. fogja ellátni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.