Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Irak: visszaszerzett olajmezők, romokban heverő ország

NRGreport | 2018.01.05. 06:46

Katonai szempontból Bagdad sikeres évet könyvelhet el 2017-ben, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vereséget szenvedett, a kormányerők pedig ismét ellenőrzésük alá vonták az ország majdnem teljes területét, így az olajkitermelő helyeket is.

Iraki olajfinomító

Legyőzték a dzsihadistákat

Haider al-Abádi iraki kormányfő 2017-ben sorra jelentette be az iraki kormányerők győzelmeit az Iszlám Állam felett, az év végén pedig deklarálta, hogy országát megtisztították a 2014-ben kiterjedt területeket lerohanó dzsihadistáktól.

100 milliárd dollár kellene az újjáépítéshez

Abádi legjelentősebb bejelentése a hónapokig ostromlott Moszul, az IÁ "kalifátusának" iraki központja júliusi felszabadításáról szólt. Az iraki katonai győzelmeket Bagdad dicsőséges teljesítményként láttatta, de a világsajtó nem győzte felhívni a figyelmet arra, hogy mindez számtalan katona és főként civil életébe került. Civilek tízezrei váltak földönfutóvá az IÁ elleni harc miatt, több mint 3 millióan élnek továbbra is menekülttáborokban. A moszuli önkormányzat vezetője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy ha a várost nem építik újjá, akkor a újjáéled a terrorizmus a térségben. A város és az ország romokban heverő más részeinek újjáépítéséhez egyelőre egyetlen ország sem akar hozzájárulni. Az ENSZ mindent megtesz, de a rendelkezésére álló forrásai ehhez nem elegendőek. Bagdad 100 milliárd dollárra becsülte az ország újjáépítésének költségeit.

Moszul

Visszaszerzett olajmezők

Bagdad visszaszerezte az IÁ miatt elvesztett olajmezőket, és több helyen is újraindította a termelést, tehát nagyobb olajbevételre tehet szert. Az olaj jelentősége nem csekély Irakban: az IÁ is részben ebből finanszírozta "dzsihádját", de újabb konfliktust is kirobbantott.

Feszültség az olajexport miatt

Bár az – ugyancsak amerikai támogatású – észak-iraki kurdok szerepe a szélsőségesek elleni harcban tagadhatatlanul fontos volt, hadműveleteikkel a kurdok arab területeket is ellenőrzésük alá vontak. Vélhetően nem is a szeptemberi kurd függetlenségi referendum váltotta ki a bagdadi erők októberi támadását Kirkuk városa és a környező, olajban gazdag területek ellen, hanem az, hogy a népszavazást a korábban nem kurd ellenőrzésű területeken is megtartották. Bagdad és Erbíl között egyébként is feszült volt a viszony az olajexportból származó bevétellel összefüggésben, de a kormány erőszakos fellépése még egy lapáttal rátett erre.

Irak elsőszámú problémája, hogy bevételeinek 95 százaléka az olajból származik és jelenleg nincs más olyan gazdasági tevékenység, ami valós alternatívát jelenthetne ehhez hasonló mértékű bevétel megszerzéséhez.

  NRGreport
Címkék
#Irak   #kőolajkitermelés   #olajipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.