Vállalatok

Hat perc alatt tölt fel a Shell egy elektromos autót Magyarországon

Végh Zsófia | 2018.01.07. 06:46

Az olajipari és üzemanyagkereskedő cégek hagyományos tevékenységekről egyre inkább új területekre helyezik át a hangsúlyt, s várnak bevételt, ami ellensúlyozza a jövőben várhatóan csökkenő fosszilis üzemanyag-értékesítést. A Shell Hungary Zrt. sem kivétel. Az ügyfélélmény fokozása és az elektromobilitás a kiemelt célok között szerepel idén – mondta az NRGreportnak Bujdosó Andrea, az igazgatóság elnöke, értékesítési igazgató. Interjú.

Bujdosó Andrea - NRGreportBujdosó Andrea / Fotó: Shell Hungary 

A Shell hazai tevékenységei közül melyekben várható komolyabb változás 2018-ban?

A legfontosabb, hogy töltőállomás-hálózatunkat fejlesztjük: a shopok fast-food és egyéb termékeinek kínálatát bővítjük jelentősen. Ezzel párhuzamosan a shopokat is felújítjuk. A folyamat már elindult, a 190 töltőállomásból 17-et újítottunk fel, ahol a városi kávézókhoz hasonlóan kellemes és friss környezetben pihenhetnek meg és töltődhetnek fel a vásárlók.

Egy másik új területe a töltőállomásaink fejlesztésének az e-mobilitás. A Shell november végén megállapodott a nagyteljesítményű töltőponthálózatot működtető IONITY-vel, hogy kezdetben tíz európai ország, nyolcvan autópályán található töltőállomásán telepít nagysebességű töltőt, beleértve egyes magyarországi kútjait is. A nagyteljesítményű töltők – amelyekből legfeljebb hat lesz állomásonként – áltagosan 5-8 perc alatt töltik fel a legmodernebb elektromos járműveket, háromszor gyorsabban, mint a jelenleg használatban lévő bármely más töltők. A cél, hogy elektromos autóval már ne csak városban, hanem vidéken, autópályákon is lehessen közlekedni. Az IONITY konzorciumot 2017-ben a BMW Csoport, a Daimler AG, a Ford Motor Company és a Volkswagen Csoport hozta létre az Audival és a Porschéval közösen.

Miért az ügyfélélmény kerül a fókuszba, nemcsak a Shellnél, hanem más üzemanyagkereskedő cégeknél is? Ilyen nagymértékben járul hozzá a bevételekhez?

Egy iparági trendről van szó, melyről mi sem szeretnénk lemaradni. Sőt, az élére kívánunk törni. S nemcsak Magyarországon: a Shell globális kiskereskedelmi üzletágának célja világszerte, hogy 2025-re a jövedelme fele nem-üzemanyag termékek értékesítéséből származzon.

Ez az elektromobilitás térnyerésének tudható be?

Messze nem csak az e-mobilitásról van szó: a Shell forgatókönyve szerint a fosszilis üzemanyaghasználat 2030-ban éri el csúcsát – Európában még ennél is hamarabb. Egyre több ország mérlegeli, hogy 2025-2030 után nem helyeznek forgalomba új robbanómotoros járművet. S mi számolunk ezzel a trenddel üzleti modellünk kialakítása során. Hosszú távon szeretnénk még több és még tisztább energiát kínálni. A Shell a közelmúltban osztotta meg azon törekvéseit a befektetőkkel, hogy 2035-re húsz százalékkal csökkentse energia termékeinek karbonlábnyomát, 2050-re pedig elérje a társadalmi felhasználás karbonlábnyomának szintjét

A meglévő üzemanyagok fejlesztése mellett komolyan foglalkoznak a földgázzal is.

A még tisztábban égő földgázzal – ami a kitermelésünk több mint felét teszi ki – szeretnénk kiszolgálni a globálisan növekvő energiaigényt és hozzájárulni a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A földgáznak több előnye van – energiát, fűtést és hűtést biztosít az ipar, a lakosság és az vállalkozások részére, valamint a gázolaj és a nehéz fűtőolaj alternatívájaként üzemanyagot biztosít a fuvarozásban és a hajózásban. De több üzemanyagban gondolkodunk – a cél az, hogy olyan energiamixet alakítsunk ki, ami kiszolgálja a növekvő energiaigényeket, melyek, 1990-hez képest 2050-re várhatóan megduplázódnak. Vizsgáljuk, hogyan lehet ezt az igényt minél tisztább energiával kiszolgálni.

Foto: Shell

Jelenlegi üzemanyagainkat folyamatosan fejlesztjük – a töltőállomásainkon tavaly bevezetett új üzemanyagválasztékunk még hatékonyabb felhasználást tesz lehetővé, s ily módon csökkenti a káros kibocsátást. Világszerte az egyik legnagyobb bioüzemanyag befektető vagyunk. Magyarországon kevésbé ismert, és a Shell által támogatott üzemanyagok a hidrogén, valamint a cseppfolyósított földgáz (LNG), a szél- és napenergiába jelentősek a beruházásaink. A Shell évente egy-két milliárd dollárt fordít az új energiákat fejlesztő üzletágára.

A Magyar Európai Üzleti Tanács nemrég publikált éves jelentésében az ország legnagyobb nemzetközi vállalatai, köztük a Shell, egy hosszútávú száz évre szóló energiastratégia kialakítására szólítja fel a kormányt. Mire számítanak, melyek lesznek az ágazatot érintő legfontosabb változások a következő három-öt évben?

Létezik egy 2012-ben kiadott Nemzeti Energiastratégia, mely 2030-ig szól. Ám éppen most az az Európai Unió elvárása, hogy a tagállamok készítsenek egy nemzeti energia- és klímatervet, amely a 2020 utáni időszakra vonatkozik és beépíti a Párizsi Klímaegyezmény elvárásait is. Az unió viszonylag nagy szabadságot ad az országoknak a terv kidolgozásában, ugyanakkor szeretné európai szinten összehangolni a folyamatot. Szeretném, ha ennek kialakításában részt tudnánk venni. A Shell több országban is jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy a kormányokkal közösen részt vegyen az új energiastratégia kialakításában. A Shell Hungary tagja az együttműködést szorgalmazó üzleti tanácsoknak, iparági szövetségeknek és jelenleg nincs tudomásunk a hosszútávú energiastratégiára vonatkozó párbeszédről magyar viszonylatban.

Mik lennének azok, amit a cég leginkább forszírozna?

Elméletileg minden területen jelen tudnánk lenni – ahol valakinek energiára van szüksége, azt biztosítani tudnánk. Vannak elképzeléseink arról, hogy hogyan működnénk együtt földgáz, cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításban, a hagyományos üzemanyag-kereskedelem területén, az e-mobilitásban, bioüzemanyagok, s hosszabb távon akár a hidrogénhajtás terén – bár meglehetősen rugalmas még a jövőkép.

S az üzleti terv írásakor nem hiányzik egy hosszútávra eligazítást nyújtó országos energiastratégia?

Egy hosszútávú energiastratégia abban segíti az érdekelt vállalatokat, így a Shell-t is, hogy befektetési döntéseiket, a beruházások és a kompetenciák fejlesztése terén egyaránt annak értelmében és érdekében hozzák meg.

Magyarországon a Shell kiskereskedelmi hálózattal van jelen, s van egy üzemanyagkártya üzletágunk. A földgázszállítással kapcsolatban is folytatunk párbeszédet a Shell Energy Europe divíziónkon keresztül. Emellett várakozással tekintünk az e-mobilitás terén történő fejlesztéseink megvalósítása elé.

 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.