Vállalatok

A Veolia megkezdte az Ajkai erőmű átvizsgálását

NRGreport | 2018.01.09. 12:02

Megkezdődött az ajkai erőmű több lépésből álló, teljes körű átvizsgálása, miután 2017. december 28-án a Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét hosszú távú szakmai befektetési céllal megvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt. 

A Veolia Energia Magyarország Zrt. megkezdte az ajkai erőmű teljes körű átvizsgálását annak érdekében, hogy összegyűjtse a hosszú távon hatékony és környezetkímélő működést biztosító fejlesztési célokat és megvalósítási javaslatokat. A vállalat célja, hogy az ajkai erőmű a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá váljon, a széntüzelés mértékének minél nagyobb arányú csökkentése mellett. A Veolia keresni fogja azokat a hatékonyságnövelő megoldásokat, amelyek megszüntethetik a szálló por és pernye kialakulását.

Az ajkai erőmű megvétele szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távú stratégiájába. A társaságcsoport hosszútávon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon, amelynek részeként 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával. A cégcsoport jelenleg országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. Mintegy 11 városban több mint 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodik, miközben országszerte közvetve a 100 ezret is meghaladó számú lakossági és intézményi fogyasztó számára termel energiát.

„Úgy gondolom, hogy a Magyarországon többek között a pécsi, a szakolyi, a dorogi, a nyíregyházi vagy a debreceni, részben vagy egészben biomassza alapon működő erőművek üzemeltetése, illetve a rajtuk elvégzett fejlesztések során szerzett szakmai tapasztalatra, valamint műszaki és gazdasági hátterünkre építve képesek leszünk üzembiztos, költséghatékonysági és környezeti szempontból is fenntartható létesítménnyé alakítani az ajkai erőművet. Elsődleges célunk, hogy a létesítmény hosszú távon sikeresen működjön, szakmai döntéseink meghozatala során minden esetben ezt tartjuk szem előtt.” – mondta el Palkó György, a Veolia Energ ia Magyarország Zrt. elnök–vezérigazgatója Ajka Város Önkormányzata és a Veolia közös sajtótájékoztatóján.

Az elnök–vezérigazgató hozzátette: „Mivel még csak alig két hete jutottunk arra a pontra, hogy elindítsuk az erőmű hatékonyságát és üzembiztonságát növelő megoldási lehetőségeket feltáró vizsgálatokat, a feladatok nagy része még előttünk áll. Valószínűleg egy hosszabb, többlépcsős folyamatra számíthatunk, de bízunk benne, hogy minél hamarabb hatékony megoldásokat találunk a problémákra. Amellett, hogy az eddigi működés komoly környezeti nehézségeket okoz a településen és a környéken, a por- és pernyehullás az erőmű nem hatékony működésére is rávilágít, amelyre egy hosszú távon gondolkodó, professzionális cégnek mindenképp megoldást kell találnia. Nyitottak vagyunk minden olyan konstruktív együttműködésre a település vezetésével és egyéb szakmai partnerekkel, amely a mindenki számára előnyös környezeti és gazdasági célok megvalósulását segíti elő.”

A Veolia sokéves tapasztalattal és széles körű referenciakörrel rendelkezik biomassza erőművek üzemeltetésében és erőművek rekonstrukciójában, korszerűsítésében. Magyarországon üzemeltetett létesítményei közé tartozik többek között a pécsi erőmű, amelyet a Veolia 2007-ben megvásárolt, majd korszerűsített, és amelynek nagy szerepe van abban, hogy Pécsen – egyetlen magyarországi városként – teljesen megújuló alapú a távfűtés. A Veolia az elmúlt években országszerte több erőművet vásárolt meg, többek között 2015-ben a Debrecen és Nyíregyháza távhőhálózata számára hőenergiát biztosító létesítményeket, valamint 2016-ban a biomassza alapon villamos energiát termelő szakolyi erőművet. A cég valamennyi erőműben a folyamatos üzembiztonságra, a költséghatékonyság javítására, az elérhető legmagasabb technológiai színvonalra, valamint a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére törekszik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.