Infografika

Iráni atomprogram: egymásnak feszül az USA és az EU, ugrásra kész az olajár

NRGreport | 2018.01.09. 15:07

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Brüsszelbe látogat, hogy az iszlám köztársaság által megkötött nukleáris megállapodásról tárgyaljon a brit, a francia és a német diplomácia vezetőjével, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével – jelentette be az EU külügyi szolgálata.

A hivatalos tájékoztatás szerint a Federica Mogherini főképviselő által összehívott találkozó célja, hogy a továbbiakban is biztosítva legyen az atomalku "teljes körű végrehajtása". A Boris Johnson brit, Jean-Yves Le Drian francia és Sigmar Gabriel német külügyminiszter részvételével tartandó ülés központi témája a kérdéses egyezmény, várhatóan azonban az előző héten kezdődött, sajtóhírek szerint több tucat halálos áldozatot követelő iráni tömegtüntetések ügye is szóba fog kerülni. Az EU-t számos bírálat érte az utóbbi napokban, amiért nem ítélte el egyértelműen és késlekedés nélkül az iráni hatóságok fellépését a demonstrálókkal szemben.

Forrás: MTI

Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy újra kell tárgyalni vagy fel kell mondani az Irán és a hatok – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország – között 2015 nyarán létrejött megállapodást, amelynek keretében Teherán arra tett ígéretet, hogy korlátok közé szorítja atomprogramját a vele szembeni gazdasági szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Trump tavaly ősszel úgy döntött, nem hitelesíti a megállapodás végrehajtását, s ezzel a kongresszus elé utalta a kérdést. Ha az Egyesült Államok valóban felmondja a megállapodást, akkor komoly esély van arra, hogy 70 dollár fölé kerüljön az olaj ára. Erről tegnap ebben a cikkünkben írtunk.

Az Európai Unió szerint szükségtelen a szerződés újratárgyalása, ugyanis megfelelő garanciákat nyújt, s eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mogherini úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok visszalépése kontraproduktív lenne.

  NRGreport
Címkék
#EU   #iráni atomprogram   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.