Szabályozás

Nagyobb összegű hitel igényelhető a lakóépületek energiahatékonyságának javítására

NRGreport | 2018.01.09. 11:01

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel.

Az ügyféligényeket és a piaci környezetet figyelembe vevő változtatásokat vezet be az MFB és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az európai uniós forrású, lakossági energiahatékonysági hitelprogramnál.

A január 8-tól a természetes személyek esetében 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett a biztosítéknyújtás értékhatára. Ez azt jelenti, hogy az eddiginél jóval nagyobb összegű kölcsön érhető el fedezet nyújtása nélkül. Az 5 millió forintot el nem érő hitelügyletek esetében a szerződéseket elegendő egyoldalú, tartozáselismerő okiratba foglalni, ami jelentős költségmegtakarítást jelent az ügyfeleknek.

Fontos változás az is, hogy a jóváhagyott kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig bevezették a szállítói előleg igénybevételének lehetőségét, teljesítési igazolás csatolása nélkül. Emellett az eddigi 300 ezer forint helyett a kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig, de legfeljebb 1,5 millió forintig nyújtható be és fogadható el készpénzfizetési számla.

Szintén kedvező változás, hogy az MFB már olyan ingatlanokat is elfogad a kölcsön biztosítékaként az 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű kölcsönügyletek esetében, melyeknél a megelőző jelzálogjogi ranghelyeken családi otthonteremtési kedvezményből (csok), adóvisszatérítési támogatásból, illetve ezen támogatásokhoz kapcsolódó pénzintézeti kölcsönből és/vagy munkáltatói kölcsönből adódó jelzálogjog szerepel.

Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy minél többen igényelhessék az uniós forrásokat, hiszen a magyar lakásállomány energetikai korszerűsítése nemzetgazdasági jelentőségű kérdés.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a magánszemély hiteligénylők kevesebb időráfordítással és egyszerűbben tölthetik ki a hitelkérelmi nyomtatványt, a dokumentum terjedelme ugyanis az eddigi 49 oldalról 13 oldalra csökkent. A lakossági energiahatékonysági hitelhez a jövőben sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például kezelési költség vagy az előtörlesztés díja.

:

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.