Trading

Elindult a magyar derivatív energiatőzsde

NRGreport | 2018.01.10. 09:02

Elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde, ezzel új piacon lehet gázzal és árammal határidős kereskedést folytatni. Az új piac földgáz szekciójának transzparens elszámolását a KELER KSZF végzi.

Több mint egy éves előkészítés után múlt szerdán sikeresen elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde – közölte a klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF. A tőzsde létrehozására azért volt szükség, mert 2018-tól az uniós szabályok alapján az energiapiac úgynevezett származtatott termékeivel és eszközeivel is kizárólag szabályozott piacon vagy MTF-en lehet kereskedni. A HUDEX-en derivatív energiapiaci tranzakciókat, például gázpiaci vagy árampiaci határidős ügyleteket lehet kötni, akár fizikai szállítással is.

A HUDEX földgáz szegmense legkorábban idén tavasszal tervezi tisztán pénzügyi elszámolású földgáz termékek piacra vezetését. A HUDEX földgáz szegmenségben történő kereskedés elszámolását ugyanúgy a KELER KSZF biztosítja, mint például a Budapesti Értéktőzsdén. Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója elmondta: „A HUDEX-en a KELER KSZF által kiszolgált többi piachoz hasonlóan transzparens és biztonságos lesz az elszámolás. Ezt a KELER KSZF által működtetett, egyedi és magas színvonalú infrastruktúra biztosítja.”

A HUDEX-re kerültek át ez év január 3-ával a korábban a másik két energiapiacon, a CEEGEX-en és a HUPX-en szereplő fizikai szállítású határidős termékek. Különlegesség, hogy az áram szegmensben ezután alapesetben készpénzes elszámolású termékek kereskedését biztosítja a tőzsde, míg a földgáz szegmensben egyelőre a fizikai leszállítású termékekkel lehet kereskedni. A HUDEX tagjai között januártól megjelenhetnek a befektetési szolgáltatók is, amelyek eddig nem kereskedhettek ezen energiatermékekkel.

  NRGreport
Címkék
#energiatőzsde   #KELER  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.