NRGreport
Menü

Csaknem megduplázódott a megújulók aránya az EU-ban

A párizsi klímamegállapodásban meghatározott ambiciózus célok eléréséhez az EU-nak számos változtatást kell bevezetnie még az energiaszektorban – olvasható az Európai Parlament honlapján.  

A zöld energiára, más néven tiszta energiára történő áttérés fontos része a tervnek, az Európai Bizottság 2016-ban ismertette erre vonatkozó javaslatait. Ezek fő célja, hogy csökkentsék az EU kiszolgáltatottságát az energiaexportőrökkel szemben és segítsék, hogy a háztartások is minél inkább megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak. A Parlament most a javaslatokhoz fűzött módosításain dolgozik.

A megújuló energiaforrásokból felhasznált energia aránya az elmúlt években csaknem a duplájára nőtt: a 2004. évi 8,5%-ról 2015-re 16,7%-ra emelkedett. Ezzel az EU jó úton halad, hogy 2020-ra elérje a 20%-os célkitűzését. 2014-ben az EU-s tagállamok egyetértettek abban, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások részarányát 27%-ra kell növelni, de az EP-képviselők legalább 35%-os célkitűzést kérnek. Emellett szeretnék elérni, hogy a háztartásoknak joga legyen megújuló energiaforrásokból megtermelni a saját villamos energiájukat, tárolni és fogyasztani anélkül, hogy azután díjakat vagy adókat kellene fizetniük.

Az energiahatékonyság javítása nemcsak a széndioxid-kibocsátást, hanem az EU energiaimportra költött büdzséjét is csökkentheti, amely éves szinten mintegy 350 milliárd euróra rúg. Az EP-képviselők ezért kötelező célként határoznák meg, hogy 2030-ig 40%-kal kelljen mérsékelni az EU energiafogyasztását. Az egyik legfontosabb terület az energiapazarló épületek fűtésének és hűtésének korszerűsítése, mivel ezek energiafelhasználása az EU teljes igenyenek 40%-át teszi ki, és 75%-uk a legkisebb mértékben sem energiatakarékos.

A Parlament, a Bizottság és a Tanács képviselői 2017 decemberében megállapodtak, hogy előírják a tagállamok számára: határozzanak meg egy hosszú távú nemzeti stratégiát a lakó- és nem lakóépületek felújításának támogatására.

Az EP emellett egyszerűbb energiafogyasztási címkékre vonatkozó szabályozást fogadott el tavaly a háztartási gépekre, mint például a porszívók, vagy a tévék. A technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszer jóvoltából egyszerűbb lesz energiatakarékos gépek révén villanyszámlánkat csökkenteni, a gyártókat pedig arra sarkallja, hogy még többet fektessenek az energiafogyasztás mérséklésébe.

Forrás: Europarl