Hír

Hamis rakétariadó a Hawaii-szigeteken

NRGreport | 2018.01.15. 13:02

Hawaiin szombaton, helyi idő szerint a reggeli órákban a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség ottani irodájából tévesen adtak ki riadót, amelyben arra figyelmeztették az Oahu szigetén lakókat, hogy ballisztikus rakéta közeledik a sziget felé, ezért mindenkinek azonnal fedezékbe kell vonulnia.

Pár perc múltán korrigálták a téves információt, de 38 percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a korrekció elérjen a helyi televízió híreihez és a lakosság mobiltelefonjaira. David Ige kormányzó bocsánatot kért az emberi mulasztásból eredő téves rakétariadóért.

Tulsi Gabbard hawaii képviselő szerint a szombati hamis rakétariadó után Donald Trump amerikai elnöknek "azonnal" tárgyalásokat kell kezdenie Phenjannal. Gabbard, aki a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának, valamint a külügyi bizottságnak is tagja, egyúttal a ballisztikusrakéta-védelmi rendszer erősítésére szólított fel, éppen az észak-koreai fenyegetettség miatt. Hozzátette: a politikai döntéshozóknak "meg kell érteniük, miért mondja azt Kim Dzsong Un, hogy nem adja fel atomfegyver-programját".

A demokrata párti képviselőnő az ABC televízió Ez a hét című politikai vitaműsorában fejtette ki álláspontját. Meggyőződése szerint éppen a hamis riadó emeli ki annak szükségességét, hogy az elnök rögtön és közvetlenül tárgyaljon Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az ország atomfegyver-programjáról.

"Ezt már hosszú idő óta sürgetem. Hawaii népe most fizeti meg a magas árat a több évtizedes kudarcos vezetésért országunkban, a közvetlen tárgyalások kudarcáért, azért, hogy nem előzték meg, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk" – fogalmazott a képviselő a televíziós interjúban. "El lehet képzelni a pánikot, a rémületet, a káoszt és zűrzavart, ami eluralkodott több mint egymillió emberen, amikor a mobiltelefonjaikon megjelent a riadó szövege, és azzal szembesültek, hogy csak perceik vannak" – idézte fel a riadó utáni pillanatokat Gabbard az ABC műsorvezetőjének. Majd "a vezetés hősi kudarcának" minősítette a történteket.

Gabbard szerint az észak-koreai magatartás válasz az Egyesült Államok tengerentúli katonai beavatkozásaira. "Országunk rendszerváltozást előidéző háborúinak története arra késztetett országokat, így Észak-Koreát is, hogy nukleáris fegyvereket fejlesszenek ki és ragaszkodjanak is hozzájuk, mert ebben látják a rendszerváltozást elrettentő egyetlen lehetőségüket" – szögezte le Gabbard. Szerinte Donald Trump elnöknek is "fel kell ismernie ezt". A politikus "döntő fontosságúnak" nevezte, hogy az Egyesült Államok "hagyjon fel az ilyen jellegű háborúkkal, és hitelt érdemlő garanciát adjon Észak-Koreának arra, hogy nem dönti meg Kim Dzsong Un rendszerét".

  NRGreport
Címkék
#atomfegyver   #Észak-Korea   #rakéta   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.