NRGreport
Menü

Elsüllyedt a kigyulladt tanker, hatalmas olajfolt maradt utána

Száz négyzetkilométernyi területűre nőtt az az olajfolt, amely a Kelet-kínai-tengeren elsüllyedt iráni tartályhajó után maradt, írja az Index a BBC-re hivatkozva.  A hajó - ahogy korábban írtuk – japán vizekre sodródott.

A kínai hatóságok közlése szerint négy egymástól különálló folt figyelhető meg a tengeren, amelyek 5-48 négyzetkilométer kiterjedésűek. 1991 óta ez a legnagyobb olajszennyezés a tengeren.

A 136 ezer tonna rendkívül gyúlékony, könnyű olajat szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre.

A hajó fedélzetén történt robbanások miatt megrepedt a hajótest, és a tengerbe ömlő olaj nagy része lángra kapott. Hétfőn is sűrű füst gomolygott a katasztrófa helyszínén. Szakértők szerint az élővilágában nagyobb kárt okoz az elégő olajnál az, hogy a hajó elsüllyedése miatt feltehetően a hajótestben maradt olajon kívül a rendkívül mérgező üzemanyag is a tengerbe kerül. A tankeren szolgáló 32 ember közül senki sem élte túl a robbantást.

Forrás: Index, BBC