Vállalatok

Napelem parkot épít Magyarországon a MET Csoport

NRGreport | 2018.01.18. 09:53

Hamarosan megkezdődik Magyarország egyik legnagyobb naperőművének építése Százhalombattán: a MET Csoport jóváhagyta a 17,6 megawattos Dunai Solar Park beruházási döntését. A napelempark része a cégcsoport megújuló energiatermelési stratégiájának.

40 hektáron, részben a százhalombattai Dunamenti Erőmű üzemi területén létesítik a naperőművet, amely a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését. A 25 millió euró értékű beruházás körülbelül kilencezer háztartást lát majd el villamosenergiával.

Egy korábbi halgazdaság területén épül

A MET Csoport tulajdonában lévő MET Dunai Solar Park Kft. a beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával – állami támogatás nélkül – tervezi végrehajtani. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházás a Dunamenti Erőmű kihasználatlan peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen valósul meg, hálózati csatlakozásának egy egykori gőzturbina hálózati csatlakozása ad helyet.

A megújuló energiatermelés üzleti lehetőség

Míg egy átlagos háztartás ellátásához 8–10 napelempanel szükséges, a százhalombattai naperőműbe több, mint 76 ezer napelempanelt építenek be. A projekt előkészítése másfél, a tervezési-engedélyezési folyamat egy évvel ezelőtt indult. „A megújuló energiatermelés nemcsak üzleti lehetőség, de energiapolitikai cél is, amely kiválóan illeszkedik a MET Csoport stratégiájához. A hamarosan megépülő szolárpark a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőművek hatékony kiegészítője lesz, hozzájárulva az ország energiaellátásának biztonságához és erőműállományának modernizálásához” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, egyben a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

Dunai Solar Park lesz az első

Az európai energiakereskedelem egyik vezető vállalatának, a MET Csoportnak jelentős ambíciói vannak a megújuló energiatermelés terén a kelet-közép-európai térségben. Ezen belül Magyarországon a cél összesen 50–100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létesítése. A cégcsoport első naperőműve, a Dunai Solar Park így pilotprojekt is a későbbi fejlesztésekhez. A 17,6 MW teljes beépített kapacitású napelempark a MAVIR által irányított villamosenergia-átviteli hálózatba táplálja majd be a megtermelt villamosenergiát, amely az országos hálózaton keresztül hazánk bármely részébe eljuthat – de az áram fizikájából eredően alapvetően inkább helyben, Százhalombattán és környékén használják fel. A szolárparkkal évente mintegy 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást vált ki a vállalat. Ez hozzávetőlegesen megfelel kétezer autó éves CO2-kibocsátásának.

A naperőmű a Dunamenti Erőmű Zrt.-től független társaság, a MET Dunai Solar Park Kft. beruházásában valósul meg. A társaság 100 százalékos tulajdonosa a Dunamenti Erőmű Zrt. többségi részvénycsomagját is birtokló MET Power AG.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.