NRGreport
Menü

Az S&P szerint fennakadások lehetnek a kőolajkínálatban

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,23 százalékkal állt magasabban, hordónként 68,77 dolláron, a WTI ára pedig 0,16 százalékkal, 63,41 dollára emelkedett. A Brent 2014 decembere óta a legmagasabb, 70 dollár feletti árat érte el január 15-én, a WTI pedig a 65 dollárt közelítette meg január 16-án, ami szintén 2014 decembere óta a legmagasabb ára volt.

A S&P 55 dollárról 60 dollárra emelte meg az északi-tengeri Brent olajfajta idei hordónkénti átlagárára vonatkozó becslését és 50 dollárról 55 dollárra módosította a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta árával összefüggő előrejelzését. A hitelminősítő jelentésének összeállítói azzal számolnak, hogy a kőolaj esetében az első félévben összességében kiegyensúlyozott lesz a kínálat és a kereslet, de lehetségesnek tartanak rövid ideig tartó fennakadásokat a kínálatban.

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,04 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,01 százalék csökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést. Londonban 0,23 százalékkal nyitott alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,03 százalék emelkedéssel, a párizsi CAC-40 index 0,19 százalék csökkenéssel kezdett. Madridban 0,19 százalék emelkedéssel, Milánóban 0,21 százalék csökkenéssel indult a hétfői tőzsdenap.

Az optimista nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn - közölték az MTI-nek nyilatkozó elemzők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője megjegyezte: mivel fontos makrogazdasági adat közlése nem várható, hétfőn a pozitív nemzetközi hangulat határozhatja meg leginkább a magyar tőzsde irányát. Az elemző szerint az emelkedést a Mol vezetheti. Az olajipari papír pénteken két százalékot erősödött, és ez a trend hétfőn folytatódhat - tette hozzá.  Az OTP-re is érdemes kiemelten figyelni - jegyezte meg Rövid Szabolcs. Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta: az optimista hangulat az Egyesült Államokban a kormányzati leállás ellenére sem változott, az amerikai részvények raliztak, s ez a jó hangulat a BUX esetében is vezetheti a hétfő reggelt. Kiss Mónika szerint a vezető részvények mozgása továbbra is széttartó lehet.

 

Forrás: MTI