NRGreport
Menü

Három éves csúcs közelében a kőolaj ára

Az olajár kedden a bizakodó világgazdasági növekedési kilátások és az OPEC termeléskorlátozás folytatására tett ígéretének együttes hatására hároméves csúcs közelébe emelkedett. A Brent nyersolaj 0,59 százalékkal, hordónként 69,44 dollárra, a WTI 0,71 százalékkal, 64,02 dollárra nőtt. A Brent január 15-én 70 dollár felett, a WTI pedig 65 dollár közelében érte el hároméves csúcsát.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,35 pontos emelkedéssel, 41 003,74 ponton nyitott kedden.  A hétfői záró értékéhez képest minimálisan erősödött. A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,59 százalék emelkedéssel kezdett. Londonban 0,33 százalék erősödéssel nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,90 százalékkal, a párizsi 0,42 százalékkal emelkedett kezdéskor. Madridban 0,41 százalék, Milánóban 0,47 százalék volt az erősödés a tőzsdék nyitásakor.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: tovább folytatódik az erősödés a magyar részvénypiacon, a BUX-index kedden új történelmi csúcsra emelkedhet. Hozzátette: minden blue chipnél emelkedés várható, a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és a Richter esetében is pozitív a technikai kép. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője kommentárjában közölte: folytatódhat a lendületes emelkedés a BÉT-en, miután hétfőn új történelmi csúcsra kapaszkodott a BUX index, és az OTP árfolyama is. Ezzel technikailag újabb magasságok előtt nyílt meg a mozgástér, a bankpapír árfolyamában hosszabb távon elérhető lehet akár a 12 000 forintos szint is. A többi vezető részvényről megjegyezte, hogy a Mol is kitörést hajtott végre, a részvény árfolyama tovább haladhat a 3300-3400 forintos tartomány felé, és pozitív a kép a Magyar Telekomnál is. A Richter árfolyamának emelkedése visszafogott lehet, de alapvetően itt is pozitív a kép. Arról is beszámolt, hogy a nemzetközi befektetői hangulat is kifejezetten pozitív, a tengerentúlon új történelmi csúcsra kerültek a fontosabb indexek, Ázsiában is felfelé tartanak a tőzsdék, a nyugat-európai mutatók pedig 0,5-1,0 százalékos emelkedéssel indíthatják a napot.

Az értékpapírpiacok számára a legfontosabb tájékozódási pont a svájci Davosban megnyíló 48. Világgazdasági Fórum lesz kedden. A megnyitóbeszédet Narendra Modi indiai miniszterelnök tartja. A tanácskozás keddi kezdete előtt hétfőn közzétett világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) tanulmányában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felfelé javította az idei és a jövő évi globális növekedésére vonatkozó prognózisát.

A fontosabb, piacbefolyásoló jelentőségű makrogazdasági adatok közül az euróövezet januári fogyasztói hangulatindexét teszi közzé az Európai Bizottság, a német ZEW gazdaságkutató intézet pedig a januári német és euróövezeti gazdasági hangulatindexét jelenteti meg.     A nagyobb vállalatok közül kedden a svájci Logitech technológiai cég és a brit easyJet diszkont légitársaság teszi közzé negyedéves eredményét.

Forrás: MTI