Szabályozás

Vámot vetnek ki a napelemekre az Egyesült Államokban

NRGreport | 2018.01.23. 14:02

Az USA vámot vet ki a napelemekre és a mosógépekre, írja a BBC-re hivatkozva az Index. Az új adminisztratív teher akár 50 százalékos is lehet a mosógépekre, 30 százalékos a napelemekre. A napelemeknél a helyi gyártók várakozásainál így is alacsonyabb, a mosógépeknél viszont magasabb lett az elvonás.

A lépéssel Trump „America first” elnevezésű kereskedelmi politikáját próbálják a valóságba is átültetni. Főleg Kína, Dél-Korea szenvedheti meg az új vámot. Legalábbis mindkét ország sajnálkozott a lépés miatt, Kína szerint károsodni fog a globális kereskedelem. Ez a változtatás mindenesetre összhangban van azzal, hogy Trump döntése alapján az országa kilép a TTP-egyezményből (Trans-Pacific Partnership) és újratárgyalják a NAFTA-t (North American Free Trade Agreement) is.

A mosógéppiacon például az amerikai Whirlpool olyan nagy dél-koreai gyártókkal maradt alul a  versenyben elmúlt négy-öt évben, mint az LG vagy Samsung. Kína pedig a világ legnagyobb napelemgyártója lett az elmúlt években. Mindkét országnál az erős állami támogatás miatt érzik tisztességtelennek a versenyt az amerikai gyártók, amik szerint így dömpingáron tudják szórni az USA-ban a termékeiket ezek a külföldi versenytársak.

  NRGreport
Címkék
#napelem   #USA   #vá   #vám  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.