Fenntarthatóság

Ambiciózus európai célok a tisztább, hatékonyabb energiafelhasználásért

NRGreport | 2018.01.24. 06:52

2030-ra az EU-nak 35%-kal kell növelnie energiahatékonyságot. A teljes energiafogyasztás 35%-át megújulókból kell fedezni. 2021-től betiltják a pálmaolaj bioüzemanyagokban való használatát.

Az Európai Parlament (EP) támogatta az Ipar, kutatás és energiaügyi bizottság javaslatát, amely szerint 2030-ra az energiahatékonyságot 35%-kal kell növelni, a megújulók arányát legalább 35%-ra kell feltornászni, a közlekedési szektor energiaellátásának 12%-át pedig megújulók forrásokból kellene előállítani. Ennek elérésére a tagállamokat arra kérik, hogy tűzzenek ki nemzeti célokat, amelyet az energiaunió kormányzásáról szóló külön törvény szerint kell végrehajtani és monitorozni.

35%-os kötelező energiahatékonysági cél

Az energiahatékonyság kapcsán az EP 35%-os európai célkitűzést és tájékoztató jellegű nemzeti célokat akar. A 2030-as adatokat az energiaellátás és fogyasztás modellezésére használatos európai PRIMES modell alapján kell kiszámolni. Az energiahatékonyságról szóló jogszabálytervezetet 485 szavazattal 132 ellenében 58 tartózkodás mellett fogadták el.

Megújulók: a cél a 35%-os arány elérése

Ennek elérésére nemzeti célokat kell kitűzni, amitől bizonyos körülmények között legfeljebb 10%-kal szabadna eltérni. A megújulókról szóló állásfoglalást 492 szavazattal 88 ellenében 107 tartózkodás mellett fogadták el. Jose Blanco Lopez (S&D, Spanyolország) elmondta: “A Bizottság igen szerény javaslattal állt elő, ha teljesíteni akarjuk a párizsi egyezmény vállalásait, többet kell tennünk. A Parlamentben széles konszenzus van a bátrabb 2030-as célok, az energia-önellátás jogának biztosítása, a közlekedési szektor környezetbaráttá tétele kapcsán. A szén alapú energiahordozókról való leszakadás nem fékezi, hanem pörgeti a gazdaságot és növeli a versenyképességet.” 

Közlekedés: fejlettebb bioüzemanyagok, a pálmaolaj betiltása 2021-ig

A képviselők azt akarják, hogy 2030-ra az út és vasúti közlekedés energiafelhasználásának 12%-a megújuló energiából származzon. Javaslatuk szerint az elsőgenerációs, élelmiszer-alapú, az erdőirtást serkentő bioüzemanyagokat a 2017-es szinten kell tartani és az út és vasúti közlekedésben az arányuk maximum 7% lehet. 2021-re ki kell vezetni a pálmaolajat a piacról. A fejlettebb bioüzemanyagok és újrahasznosított üzemanyagok aránya 2021-re a minimum 1.5%-ot, 2030-ra 10%-ot kellene elérnie. 2022-re a transzeurópai úthálózat 90%-át elektromos töltőállomásokkal kell felszerelni.

Biomassza

A képviselők támogatási rendszert hoznának létre, hogy a fenntarthatatlan biomassza felhasználás helyett a környezetbarát források és technológiák jussanak nagyobb szerephez. Az energiatermelésben a maradék- és hulladék fának kell elsőbbséget biztosítani. A másik oldalról azonban a megújuló villamosenergia-termelésnek piaci alapokon kell nyugodnia, ahol a termelés a kereslet-kínálat függvényében zajlik és a hálózatok korlátait, illetve az integráció költségeit is szem előtt tartják.  

Fogyasztók által termelt energia és energia-közösségek

Az EP támogatta azt a szakbizottsági javaslatot, miszerint az otthonukban energiát előállító fogyasztók mindenféle külön adó vagy díj nélkül tárolhassák és használhassák saját fogyasztásra a megtermelt energiát. A tagállamoknak fel kell mérnie, hogy akadályozza-e valamilyen jogszabály az energia önellátást és gondoskodniuk kell róla, hogy a háztartások akadálytalanul tudjanak úgynevezett energia közösségekbe tömörülni. Miroslav Poche (S&D, Csehország) elmondta: “Az energiahatékonyság az energiaunió kulcsfontosságú eleme. A bátor célkitűzések segítik az energia- és klímacélok elérését, az energiaszegénység elleni küzdelmet és a versenyképességet.”

Nemzeti tervek és a Bizottság szerepe

Az energiaunió megvalósítása érdekében 2019. január elsejétől minden tagállamnak tízévenkénti úgynevezett integrált nemzeti energia és klímatervet kell bemutatnia a Bizottságnak. Az első ilyen terv a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozik. A Bizottság elemzi az integrált nemzeti energia- és klímaterveket és ajánlásokat vagy korrekciós lépéseket tesz, ha úgy ítéli meg, hogy az eddig lépések vagy haladás üteme nem megfelelő. A Energiaunó irányításáról szóló tervezetet 466 szavazattal 139 ellenében fogadták el 38 tartózkodás mellett. A tárgyalások azonnal kezdődhetnek, mivel a Tanács az energiahatékonyságról júniusban, a megújulókról és az energiaunió irányításáról decemberben már kialakította az álláspontját.

A bolygó és lakosainak jövője mindennél fontosabb

Michele Rivasi (Greens/EFA, Franciaország) újságíróknak azt mondta, hogy az EU történelmi lépést tett a klímacélok elérése érdekében. Ezek a döntések függetlenséget, munkahelyeket és befektetéseket hoznak. Az irányítási szabályok összekapcsolják a civil társadalmat, a helyi hatóságokat és a kormányzatokat, az átláthatóságra pedig az energia lobbi miatt van szükség. A bolygó és lakosainak jövője mindennél fontosabb." Claude Turmes (Greens/EFA, Luxemburg) szintén újságírók előtt arról beszélt, hogy “A Tiszta Energia Csomag kapcsán a Tanácsban elért decemberi kifejezetten gyenge megállapodás után büszke vagyok rá, hogy a Parlament a most hozzájárult az EU hitelességének visszaállításához. A megújulókra és az energiahatékonyságra vonatkozó bátrabb célok, az erős kormányzási szabályokkal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a párizsi klíma célokat valóra válthassuk és 2050-re a gazdaság egyáltalán ne szenet használjon. „

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.